UA / RU
Підтримати ZN.ua

В'ятрович указав Зеленському на недоречність інавгурації в День пам'яті жертв політичних репресій

Цього дня проводяться траурні заходи, розважальні заходи обмежені.

Директор Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович публічно вказав новообраному президенту Володимиру Зеленському на недоречність проведення інавгурації 19 травня – в День пам'яті жертв політичних репресій.

В'ятрович нагадав, що День пам'яті затверджено указом президента Віктора Ющенка в 2007 році, і 19 травня по всій країні проводяться траурні заходи, а розважальні заходи обмежені, як і трансляцію розважальних програм на телебаченні.

"Дата вкрай невдала... Комік Володимир Зеленський дозволяв собі жарти над Голодомором, президент Володимир Зеленський не має права на глум над пам'яттю про мільйони жертв репресій", - написав В'ятрович на своїй сторінці в Facebook ввечері в суботу, 4 травня.

21 квітня в Україні відбувся другий тур виборів президента України. За підсумками обробки 100% протоколів, за Володимира Зеленського проголосували понад 73% виборців, за Петра Порошенка – майже 24,5%. Явка на виборах склала 62,8%, на виборчі дільниці прийшли майже 18,5 млн українців.

30 квітня ЦВК оголосила офіційні результати голосування. Інавгурація Володимира Зеленського, згідно з чинним законодавством, повинно відбутися не пізніше 3 червня.

На зустрічі з керівництвом Верховної Ради і представниками фракцій 4 травня Зеленський заявив, що наполягає на інавгурації 19 травня. У Раді пообіцяли узгодити дату до 14 травня – початку наступного пленарного тижня.

25 квітня Володимир Зеленський записав відеозвернення, в якому звинуватив ЦВК у затягування оголошення результатів виборів, щоб інаугурація нового президента відбулася після 27 травня, і він не зміг розпустити парламент.

Як пише заступник головного редактора ZN.UA Сергій Рахманін, команда Володимира Зеленського у разі його перемоги на виборах президента розглядає варіанти розпуску Верховної Ради і шантажу депутатів для примусу до співпраці. Рішення про дострокове припинення повноважень парламенту може бути прийнято з допомогою Окружного адмінсуду Києва, який у березні вже вимагав від ВР документальне підтвердження існування коаліції.

Детальніше про "дорожню карту" Володимира Зеленського та плани його команди читайте в матеріалі Олександра Леменова "100 днів Зеленського" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".