UA / RU
Підтримати ZN.ua

В ENEMO попередньо оцінили другий тур місцевих виборів в Україні

Мова йде про голосування 15 та 22 листопада.

У Європейській мережі організацій із моніторингу виборів ENEMO вважають, що процес голосування в Україні під час другого туру виборів 15 та 22 листопада був добре організований, попри пандемію коронавірусу. Про це під час пресконференції у Києві заявив голова ENEMO Златко Вуйович, передає “Укрінформ”.

"Різні дати призначення другого туру через затримки з оголошенням результатів першого туру перешкоджали в питанні обізнаності громадськості про ці вибори, водночас випадки зловживання посадовими повноваженнями та негативної агітації серед кандидатів продовжували псувати виборчу кампанію”, - зазначив Вуйович.

В ENEMO вважають, що Центральна виборча комісія показала свою професійність та діяла в основному старанно та прозоро у період між першим та другим туром виборів.

Однак в організації зазначили, що український Центрвиборчком зіткнувся зі значними труднощами. Зокрема, вони були пов'язані із забезпеченням засобів індивідуального захисту та застосуванням заходів запобігання коронавірусу у день голосування.

“Декілька ТВК не змогли оголосити результати першого туру до встановленого законом терміну через низку факторів, включаючи велику кількість запитів про перерахунок голосів та складність нової виборчої системи для підрахунку результатів виборів депутатів місцевих рад. ENEMO оцінює, що проведення повторних виборів у різні дати у різних областях є надзвичайно проблематичним, оскільки це могло спричинити плутанину серед виборців та учасників виборів, зниження явки, підриваючи послідовність процесу та впливаючи на правову визначеність”, - додав Вуйович.

В організації вказали на те, що під час першого туру місцевих виборів 25 жовтня відбувалися чисельні заміни членів територіальних виборчих комісій. Це, як вважають в ENEMO, вплинуло на загальну ефективність виборчого процесу та спричинило затримку проведення другого туру виборів. При цьому вказано, що попри раніше сформульовані рекомендації, питання частої заміни членів виборчих комісій, включаючи період між двома турами та у день виборів, досі не розглядалося ні на законодавчому рівні, ні на рівні Центрвиборчкому у процесі цих виборів.

“Голосування під час другого туру, яке було проведено 15 та 22 листопада, було оцінено як спокійне, лише з незначними процедурними порушеннями. Виборчі дільниці не стикалися з великими труднощами під час процедури підрахунку голосів, і їм вдалося доставити виборчі матеріали до ТВК без жодних затримок. Однак, як повідомляли спостерігачі ENEMO, необхідне матеріально-технічне забезпечення у багатьох випадках було неналежного рівня, що негативно впливало на роботу ДВК, і багато ДВК мали труднощі із доступом до Інтернету, особливо у сільській місцевості. Надання необхідних засобів захисту населення для боротьби з розповсюдженням COVID-19 значно різнилось на виборчих дільницях, і заходи запобігання COVID-19 було впроваджено на них у день виборів нерівномірно”, - заявив голова ENEMO.

В організації також заявили про те, що через пізнє оголошення результатів голосування в першому турі, тривалість агітаційної кампанії перед другим туром була зменшена. Це ж відповідно залишило кандидатам надто мало часу для просування власних програм.

В ENEMO зазначили, що в цілому кампанія для другого туру місцевих виборів залишилася стриманою, на що головним чином вплинуло погіршення ситуації в Україні з коронавірусом. Погіршення епідситуації обмежило проведення публічних заходів та зборів.

У результаті таких обмежень, кандидати проводили агітацію більшою мірою в соцмережах, таких як Facebook, Instagram, YouTube. В ENEMO звернули увагу на те, що так званий день тиші перед виборами порушили у кількох містах. Адже там кандидати продовжували свою агітацію, коли це було заборонено українським законодавством.

У свою чергу заступник голови місії ENEMO П’єр Патьє заявив про те, що спостерігачі зафіксували погіршення тону кампанії, у порівнянні з першим туром голосування.

"Спостерігачі повідомляли про випадки агітаційних матеріалів, що поширюють неправдиву інформацію про кандидатів. “Чорний піар” був доволі поширеним у соціальних мережах, повідомлялося про численні особисті нападки між кандидатами та кілька випадків поширення дезінформації про кандидатів”, - зазначив Патьє.

За його словами, негативна практика зловживання посадовими повноваженнями та адмінресурсом була поширена перед другими турами. Це ж підриває принцип рівних можливостей для учасників виборчого процесу. При цьому Патьє вказава, що таке явище було широко поширене і під час першого туру виборів.

"Посадовці використовували міські веб-сайти або сторінки в соціальних мережах для просування своїх кандидатур та базували свою кампанію на досягненнях місцевої адміністрації. Повідомлялося про низку заяв про тиск на державних службовців, щоб вони відкрито підтримали чи проголосували за чинних посадових осіб”, - наголосив Патьє.

Крім того, в ENEMO вказали на те, що політичні партії не виконували повністю свої зобов’язання щодо фінзвітів. При цьому кілька територіальних виборчкомів не виявляли бажання уважно вивчати звіти. В організації зазначили, що це значно знизило прозорість фінансування кампанії та підзвітність учасників процесу.

“Повідомлення ЗМІ про вибори як на національному, так і на регіональному рівні, між двома турами були обмеженими. ENEMO оцінює, що виборцям не було надано достатньо інформації про важливість цих виборів у контексті надважливого процесу децентралізації. Технічна інформація про те, як голосувати, і чи було вжито всі заходи охорони здоров’я, щоб захистити громадян у день виборів на тлі пандемії COVID-19, була донесена до виборців через ЗМІ на недостатньому рівні. Ці фактори могли додатково сприяти меншій явці та обмеженим можливостям виборців зробити справді обґрунтований вибір під час голосування”, - заявив Пейтьє.

Водночас пресаташе ENEMO Майя Мілікіч звернула увагу на те, що ця заява є попередньою. За її словами, заяву зробили в процесі очікування остаточного підрахунку голосів та підсумування результатів і базується на висновках ENEMO в усіх регіонах України, де проводилося спостереження у період з 27 жовтня до 23 листопада.

"Після цієї попередньої заяви про висновки та результати місія продовжить свою роботу зі спостереження за другим туром виборів мерів та повторними голосуваннями, які призначені на 29 листопада та 6 грудня, додатково також буде відбуватися процес моніторингу потенційних скарг та апеляцій після дня виборів. Цю заяву варто розглядати разом із заявою ENEMO про попередні висновки та результати щодо першого туру виборів. Остаточний звіт, що включатиме потенційні рекомендації, буде видано протягом шістдесяти днів після підтвердження результатів виборів”, - додала Мілікіч.

Читайте також: У Чернівцях перед другим туром виборів вирішили роздати малозабезпеченим містянам по 1 тис грн через коронавірус – КВУ

25 жовтня в Україні відбулися місцеві вибори. Громадяни обирали депутатів обласних, районних, міських, сільських і селищних рад, а також міських, селищних і сільських голів у всіх 24 областях України. 15 листопада другий тур виборів мера пройшов у семи містах, 22 листопада - ще в 11. У Чернівцях другий тур відбудеться 29 листопада.

За даними ЦВК, явка на виборах склала 37%, це в півтора рази менше, ніж на місцевих виборах 2015 року. 15 листопада на дільниці прийшли 24% виборців, а 22 листопада - 29,53% виборців.

Детальніше про те, хто, як і для чого бере владу в обласних центрах України 25 жовтня, читайте в передвиборному проекті ZN.UA "Країна по поличках" (українською та російською мовами).