UA / RU
Підтримати ZN.ua

Нацменшини мають право навчатися рідною мовою, але зобов'язані вивчати державну - Порошенко

Президент нагадав про те, що закон про освіту спрямований на дотримання рівності прав усіх громадян країни.

Україна гарантує національним меншинам право на навчання рідною мовою, однак вивчення державної мови є обов'язковим, повідомив президент України Петро Порошенко під час свого виступу в Страсбурзі у середу, 11 жовтня.

"Хочу запевнити - ми будемо належним чином гарантувати мовні права у відповідності до національного законодавства та міжнародних зобов'язань і стандартів, у тому числі й право навчатися рідною мовою, при цьому вивчаючи і державну мову – українська", - підкреслив гарант, виступаючи на пленарному засіданні Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ).

На думку президента, висновки Венеціанської комісії, куди направили "мовну статтю" закону "Про освіту", дозволять розвіяти всі сумніви і зняти суперечливі трактування документа, який "фактично має на меті забезпечити гідне місце для всіх національних меншин в єдиному українському суспільстві".

"Я повністю впевнений, що ми повністю запровадимо висновки Венеціанської комісії", - зазначив Петро Порошенко.

Читайте також: Угорці в ПАСЕ запевняють про шкоду навчання нацменшин українською мовою як основною

Як повідомлялося раніше, 28 вересня набув чинності новий закон України "Про освіту".

Він передбачає переведення середньої школи на 12-річну систему освіти, а також підвищення мінімальної заробітної плати вчителів до трьох мінімальних зарплат протягом 2018-2023 років.

Згідно із законом, повинна зрости роль державної мови в системі освіти.

Згідно ст. 7 закону, починаючи з 1 вересня 2018 року, дошкільну та початкову освіту діти можуть отримувати мовою нацменшини, при цьому паралельно вивчаючи державну мову.

З 5-го класу діти починатимуть вчитися державною мовою, а мову національної меншини вивчати як окрему дисципліну. Якщо мова нацменшини відноситься до мов Європейського Союзу, то на ній можливе викладання однієї або декількох дисциплін. Для дітей, які зараз навчаються на мовах нацменшин, передбачений перехідний період до 1 вересня 2020 року. Ці діти отримуватимуть середню освіту з поступовим збільшенням кількості навчальних предметів, які вивчаються українською мовою, а з 2020 року повинні перейти на навчання державною мовою.

Детальніше про новий закон "Про освіту" читайте в інтерв'ю міністра освіти Лілії Гриневич у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".