UA / RU
Підтримати ZN.ua

«Україна знатиме більше про ситуацію в Криму» — Кулеба про новий статус в НАТО

«Чим більше розвідувальних даних, тим краще».

Новий статус України в НАТО дасть можливість більше дізнатися про ситуацію в Криму, а також дасть доступ до нових фахових знань із союзниками. Про це повідомив очільник МЗС Дмитро Кулеба в інтерв’ю виданню «Крим. Реалії».  

"Новий статус надасть членство України в програмі розширених можливостей НАТО. Якраз один з двох ключових елементів – це доступ до нових навчань із союзниками і поглиблена взаємодія між розвідками країн-членів НАТО. Чим більше розвідувальних даних, тим краще", — зазначив Кулеба.

За його словами, це допоможе скласти Україні більш об’єктивну картинку того, що відбувається, та приймати згодом більш об’єктивні рішення.

Читайте також: "Про це можна буде говорити, коли Київ отримає статус повноцінного члена НАТО" - заступник глави МЗС про розміщення в Україні баз НАТО

Раніше повідомлялося, що українська влада пояснила, що Україні дасть новий статус в НАТО. Київ наблизився до стандартів НАТО і зможе ініціювати міжнародні навчання.

12 червня Північноатлантичний альянс визнав Україну партнером Програми розширених можливостей.

Згідно з повідомленням НАТО, будучи партнером по розширеними можливостями, Україна отримає вигоду від спеціально розроблених можливостей для підтримки такого вкладу. Це охоплює розширений доступ до програм і вправ щодо взаємодії, а також ширший обмін інформацією.

Наголошується, що Україна на сьогодні є одним із шести партнерів з розширеними можливостями поряд з Австралією, Фінляндією, Грузією, Йорданією і Швецією. Кожен з партнерів має індивідуальні відносини з НАТО, засновані на сферах взаємного інтересу.

В Кремлі офіційно відреагували на новий статус України в НАТО і пригрозили "необхідними заходами". У Москві вважають, що новий статус України в НАТО "не сприяє зміцненню безпеки і стабільності в Європі".

Детальніше про те, що означає рішення НАТО про приєднання України до програми "Партнерство розширених можливостей", читайте у статті Володимира Кравченка "Прийнята за замовчуванням" на сайті ZN.UA.