UA / RU
Підтримати ZN.ua

У ВР заблокували підписання закону про передачу військового ПДФО у держбюджет

У парламенті зареєстрували понад пів десятка відповідних проєктів постанов.

У Верховній Раді заблокували підписання закону №10037, який податок на доходи фізичних осіб з забезпечення військових переспрямують з місцевих до державного бюджету. У парламенті зареєстрували шість проєктів постанов про скасування рішення ВР щодо ухвалення закону про ПДФО військових.

Згідно з даними на сайті Верховної Ради, серед авторів постанов є позафракційні народні депутати, а також члени фракцій «Слуга народу» та «Європейська солідарність». Згідно з регламентом ВР, спікер парламенту не зможе підписати ухвалений закон і передати його на підпис президенту до розгляду цих проєктів постанов у сесійній залі.

Читайте також: Громадськість проти вилучення у громад військового ПДФО – опитування

Закон про перенаправлення ПДФО військових до держбюджету ухвалили 253 голосами 8 листопада. Документ також передбачає, що з 1 жовтня по 31 грудня цього року «військове ПДФО» переспрямують до державного бюджету в пропорції 50% на 50%: ДСЗІ на дрони (13 млрд грн) і Міноборони на закупівлю артилерійських систем (13 млрд грн).

З 1 січня і до 31 грудня наступного року, аж до кінця року, коли буде скасовано дію воєнного стану, «військове ПДФО» розподіляється в таких пропорціях:

Читайте також: Прийняття законопроєкту 10037 - яскравий приклад авторитарних методів управління в державі – Ганущак

Зазначимо, вилучення усього «військового» ПДФО до державного бюджету суперечить принципу цілісності бюджетної та податкової систем, оскільки ПДФО з військовослужбовців за своєю природою нічим не відрізняється від такого самого податку на доходи представників інших професій. І це буде поганим прикладом, оскільки величезні дисбаланси є також у ПДФО, що стягується з державних монополій — НАК «Нафтогаз України», «Укрпошти», «Укрзалізниці» — і зараховується за місцем їх реєстрації в Києві. Докладніше читайте у статті Юрія Ганущака «Бюджетний скандал. Хто кого - центр чи території».

Про те, скільки на безпеку та оборону використали місцеві громади з ПДФО військових - пишуть у статті Військовий ПДФО: «Хіба ревуть воли, як ясла повні?радниця голови Асоціації міст України з муніципальних питань, народна депутатка Оксана Продан та виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан.