UA / RU
Підтримати ZN.ua

У КСУ підтвердили блокування роботи суду

Представниця Верховної Ради в КСУ Ольга Совгиря зазначила, що єдиною вимогою шести суддів є участь Тупицького у засіданнях.

Постійна представниця Верховної Ради у Конституційному суді Ольга Совгиря підтвердила інформацію про те, що шестеро суддів КСУ блокують його роботу. Вона повідомила, що 8 та 10 червня Конституційний суд мав розглянути низку справ щодо медреформи, пенсійного забезпечення держслужбовців, а також функціонування української мови як державної.

“На жаль, розгляд справ за відповідними конституційними поданнями так і не відбувся – робота Суду була заблокована шістьома суддями. Основним і єдиним мотивом блокування постала вимога забезпечити участь у судових засіданнях О. Тупицького, який указом президента України №124/2021 від 27 березня 2021 року був звільнений з посади Судді Конституційного Суду України”, - написала Совгиря у Telegram.

Раніше у ЗМІ повідомили, що суддями, які блокують роботу КСУ є Віктор Городовенко, Ірина Завгородня, Віктор Кривенко, Олександр Литвинов, Сергій Сас та Петро Філюк. 

Читайте також: Суддя КСУ Тупицький тричі відвідував окупований Крим - «Схеми»

Нагадаємо, наприкінці грудня Зеленський підписав указ про відсторонення Тупицького з посади голови КСУ, а 27 березня - указ про скасування указу щодо призначення Тупицького суддею КСУ. У Конституційному суді укази Зеленського вважали незаконними і такими, що виходять за межі конституційних повноважень голови держави, згодом Тупицький подав позов до Верховного суду.

Відправною точкою конфлікту стало рішення Конституційного суду від 27 жовтня 2020 року про скасування положень антикорупційної реформи. Рішення КСУ поставило під загрозу електронне декларування та спровокувало в Україні конституційну кризу.