UA / RU
Підтримати ZN.ua

У ЄС і США пояснили роль міжнародних експертів у відборі суддів, керівництва НАБУ і САП

Противникам змін досі не вдалося «звалити» Антикорупційний суд і Агентство з протидії корупції, кадри для яких відбирали відповідні конкурсні комісії.

Міжнародні експерти на конкурсах з відбору очільників антикорупційних органів і судових інстанцій в Україні є тимчасовою мірою, а не «свідченням зовнішнього управління», наголошують західні партнери нашої країни.

«Залучення незалежних експертів відповідає міжнародним стандартам: їх роль є тимчасовою (але вирішальною) і виправдана надзвичайними обставинами історичного шансу, отриманого Україною, зробити рішучий крок до свого призначення як сучасної європейської держави», - йдеться у спільній заяві Посольства США та Представництва ЄС.

Попередні конкурси, зокрема з відбору керівництва НАЗК і ВАКС, довели ефективність такої моделі формування конкурсних комісій. Попри усі зусилля розхитати антикорупційну інфраструктуру в Україні, «звалити» її досі не вдалося.

На думку американських і європейських дипломатів, особливо важливим є якісний відбір майбутніх суддів, голови САП і директора НАБУ зараз, коли «олігархи та корисливі інтереси» намагаються знищити досягнення Україні, набуті з 2014 року.

«Незалежні експерти загрожують тим, хто виграє від існуючої системи та прагне зберегти контроль над важелями влади в Україні. Поточний конкурс на керівництво САП є доказом того, що вирішальна роль незалежних експертів у процесі відбору є надзвичайно важливою для забезпечення прийняття рішень на основі заслуг, а не політичної мотивації», - йдеться у заяві.

Надання міжнародним експертам переважного голосу у разі рівності голосів після повторного голосування є прийнятним з точки зору національного суверенітету, потлумачили у Венеційській комісії, оскільки остаточні рішення залишаються за органом, який призначає.

Партнери України закликали узгодити з рекомендаціями Венеційської комісії низку законопроєктів, зокрема про Вищу кваліфікаційну комісію суддів, до їх другого й остаточного читання.

«Незалежні експерти у складі відбіркових комісій дадуть змогу досягти змін, що стануть найбільш фундаментальним оновленням судової влади України за часи незалежності країни. Ми, як друзі України, підтримуємо керівництво України та просимо його діяти з політичною мужністю. Народ вимагав реформ під час Революції Гідності й голосував за них знов і знов на виборах. Зараз час керівництву України виконувати обіцянки», - підсумували дипломати.

Читайте також: "Може знищити судову реформу": У Венеційській комісії розкритикували законопроєкт про ВККС

Нагадаємо, 25 січня офіційно розпочався конкурсний відбір на посаду керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. У березні конкурсна комісія затвердила остаточний список 133 претендентів на керівні посади в САП.

Делеговані Верховною Радою члени комісії «збили» з конкурсу прокурора Олександра Божка, який вів справу Андрія Портнова, та детектива НАБУ Олену Кроловецьку, яка вела справи Олега Татарова Павла Вовка. Завдяки голосам міжнародників, з конкурсу вибув голова парламентського комітету з питань правової політики Андрій Костін, якого вважають ставлеником голови ОП Андрія Єрмака. Фахівці зі світовим м’ям визнали людину Єрмака не доброчесною.

Докладніше про те, що ж буде у фіналі відбору керівника САП, читайте в статті Олександра Лємєнова «Глава САП буде новий, але ризиків не поменшало» у ZN.UA.