UA / RU
Підтримати ZN.ua

У депутатки "Голосу" загорілася система "Рада". Вона каже, що гарантія на пульти для голосування давно протермінована

Депутата на місці під час інциденту не було. 

Під час засідання у Верховній Раді в депутатки від фракції "Голос" загорілася система для голосування "Рада", через що було зроблено перерву, аби зал засідань вивітрився. Про це на своїй сторінці в Фейсбук повідомив депутат від "Батьківщини" Іван Крулько. 

"У секторі "партії Голос" загорівся пульт для голосування. Оголошено перерву на 15 хвилин для провітрювання зали ВР", - йдеться в повідомленні. 

"Інтерфакс" повідомляє, що загорілася система для голосування депутатки "Голосу" Лесі Василенко. Вона вважає, що причиною такої ситуації є те, що обладнання для голосування вже старе, термін на його експлуатацію вийшов давно. 

"Причина загоряння в тому, що ми на сьогоднішній день працюємо на робочих місцях, які давно вийшли з експлуатації, тобто на старих потужностях, яким давали 10 років гарантії. І з 2012 року фактично гарантія на пульти, за якими ми працюємо як народні депутати , не поширюється і обслуговування їх технічною компанією, яка їх встановлювала, не ведеться ", - заявила депутат. 

Василенко повідомила, що на момент загоряння її не було на своєму робочому місці. 

"У той момент я була за робочим місцем на два ряди вище, тому запах гару я відчула вже, напевно, тоді, коли почула слово "горить". Потім я обернулася і побачила, що горить якраз саме моє робоче місце", - розповіла депутат.

Читайте також: Депутати протестували нову систему голосування за допомогою відбитка пальця: фоторепортаж ZN.UA

Нагадаємо, в грудні минулого року народні депутати проголосували за призначення міністром освіти і науки Сергія Шкарлета, в роботах якого виявлено плагіат. Однак, після прийняття рішення у фракції "Голос" заявили про кнопкодавство.

На наступний день Разумков провів засідання з лідерами фракцій і груп через можливе неперсональне голосування за Шкарлета. У результаті вирішили посилити відповідальність за кнопкодавство. Також всі фракції звернулися до нього з приводу встановлення додаткових камер в залі, які фіксували б кнопкодавство. Тоді Разумков також пообіцяв, що в сесійній залі всі депутати будуть сидіти на тих місцях, які для кожної фракції робоча група визначила ще перед початком роботи Ради дев'ятого скликання. На резервних місцях, які не зайняті через непроведення парламентських виборів в окупованих Криму та Донбасі, відключать систему "Рада".

Про подробиці "боротьби" з кнопкодавством читайте в статті Дмитра Черетуна "Кнопкодави. Перша кримінальна справа".