UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Берліні немає ілюзій, що Україну можна примусити виконати «Мінськ» в інтерпретації Кремля – посол Мельник

На думку дипломата, побіжність згадки домовленостей у нинішній коаліційній угоді дуже показова.

Після багаторічної переговорної колотнечі у нормандському форматі у Німеччини немає більше жодних ілюзій стосовно того, як можна виконувати Мінські домовленості, що має бути першим, а що другим, наголошує посол України у Берліні Андрій Мельник в інтерв’ю ZN.UA.

«Зверніть увагу, що в «світлофорній» коаліційній угоді Мінські домовленості хоча і згадуються, але дуже побіжно в абзаці, присвяченому вимогам до Росії припинити незаконну анексію Криму і окупацію Донбасу як передумова скасування  антиросійських санкцій у разі «повного виконання» цих домовленостей. Якщо порівнювати вказаний пасаж із коаліційним договором  чотирирічної давності, то там мирному врегулюванню присвячено ледь не пів сторінки, і дуже чітко все  розписано – що і як», - закликає дипломат.

Побіжність згадки «Мінську» в нинішній коаліційній угоді дуже показова, пояснює Мельник. Це свідчить про те, що крім усвідомлення шляхів виконання Мінську, у Берліна також немає ілюзій, що українців можна до чогось підштовхнути, щось нав’язати  чи змусити нас щось зробити.

«Я переконаний в тому що, попри всі ризики, Україна ніколи не дозволить нікому – ані ворогам, ані, тим більше, нашим близьким (і не дуже) партнерам, викручувати собі руки. Від червоних ліній, які неодноразово були окреслені Києвом щодо «Мінська» ніхто  ні за яку ціну не відступить», - говорить він.

На думку дипломата, читаючи між рядків і аналізуючи сигнали від нової владної команди у Берліні, коаліційну угоди уряду ФРН можна інтерпретувати так, що саме Росія є єдиною стороною, яка свідомо блокує будь-який рух до припинення війни.

Питання Мінських домовленостей не стільки в тому, добрий чи поганий цей документ, а в тому, хто і як його інтерпретує, вважає посол. Досі Україна не дозволяла нав’язати російське тлумачення цих домовленостей, взяти його за основу переговорного процесу.

«Відтак, ризики для нас безумовно є, але я не можу навіть у найстрашнішому сні собі уявити, щоб навіть за умов  шаленого тиску і прямого шантажу з боку Росії Україна почала виконувати «Мінськ» в інтерпретації Кремля», - пояснює Мельник.

Посол також висловив сподівання, що німецькі і французькі партнери продовжуватимуть підтримувати Україну в питанні виконання «Мінську».

Читайте також: Реакція США щодо Мінських угод як лакмус-індикатор для України — Гриценко

Новий «імпульс» Мінським домовленостям можуть дати нещодавні переговори президентів США Джо Байдена і Росії Владіміра Путіна. За підсумками відеозустрічі вітчизняні й закордонні експерти припускали, що Путін може погодитися зняти військову напругу на наших кордонах в обмін на тиск США на Україну, щоб домогтися автономії частини Донбасу.

Побічно цю інформацію підтверджують і в Офісі президента. Під час інтерв'ю 10 грудня Володимир Зеленський заявив, що «допускає референдум щодо Донбасу загалом, (…) Криму, щодо припинення війни». А виступаючи із посланням до ВР, президент України допустив «прямі переговори з Путіним» для «припинення війни».

На думку експертів Центру аналізу європейської політики CEPA, Мінські угоди ніколи не призведуть до миру в Україні, натомість «автономія Донбасу» забезпечить Кремлю надійний важіль впливу на Україну у питаннях членства в ЄС і НАТО, та дозволить утримувати нашу країну у сфері інтересів РФ.

Навіть перед загрозою повномасштабного вторгнення російських військ в Україну Німеччина не тільки продовжує вперто відмовляти нашій країні в постачанні оборонної зброї, а й блокує отримання Києвом озброєння, вже купленого і оплаченого через відповідну структуру НАТО, заодно гальмуючи як надання Україні ПДЧ, так і її подальше зближення з Альянсом. Чи варто очікувати на зміну позиції Берліна з новим канцлером – Олафом Шольцем? Чи має німецька сторона пропозиції, як Україні захищатися від Росії без зброї та НАТОвської парасольки? Про це й не тільки ви дізнаєтеся з другої частини інтерв’ю посла України у ФРН Андрія Мельника – «Україна не дозволить нікому – ані ворогам, ані нашим партнерам – викручувати собі руки», яке взяла Тетяна Силіна

Перша частина інтерв'ю – за посиланням.