UA / RU
Підтримати ZN.ua

Стефанчук спрогнозував терміни ухвалення закону про реформу СБУ

Спікер також розповів, чому парламент тягне із прийняттям документа.

До кінця шостої сесії Верховна Рада може ухвалити у другому читанні законопроєкт №3196-д про реформування Служби безпеки України. Про це заявив спікер парламенту Руслан Стефанчук в інтерв'ю «Інтерфакс-Україна».

«Зрозуміло, що до кінця цього року ми не ухвалимо цей закон. Фокус не на тому, щоб просто внести законопроєкт до зали засідань, а на необхідності проголосувати за нього – це важливо. Тому ми маємо обрати той варіант, який дасть на табло не менше 226 голосів. Не хочу вангувати, але високою є ймовірність, що до кінця цієї сесії закон про реформу СБУ може бути прийнятий, тобто до кінця січня 2022 року. Якщо ні – то на початку наступної сесії, яка розпочнеться у лютому», – заявив Стефанчук.

За словами голови парламенту, Рада зволікає з ухваленням законопроєкту нібито через те, що під час підготовки документа до другого читання депутати подали понад 3800 поправок, а «розглядати їх всі означає зупинити роботу Верховної Ради більш ніж на чотири місяці».

Читайте також: ЄС, НАТО та США закликають Раду ухвалити закон про реформу СБУ

У першому читанні законопроєкт №3196-д «Про внесення змін до Закону України «Про Службу безпеки України» щодо удосконалення організаційно-правових засад діяльності Служби безпеки України» Верховна Рада ухвалила ще в січні 2021 року. Тоді документ підтримали 285 народних депутатів.

Детальніше про перспективи реформи, а також про те, чому вона неповноцінна, читайте у статті Олени Щербан та Віталія Шабуніна «Реформа СБУ: ні вашим, ні нашим».