UA / RU
Підтримати ZN.ua

США звинуватили Росію в порушенні міжнародного права в Азовському морі

Дії Кремля спрямовані на дестабілізацію ситуації в Україні.

Дії Росії в акваторії Азовського моря і блокування судноплавства в Керченській протоці є черговим грубим порушенням норм міжнародного права, заявили в Державному департаменті США. У Вашингтоні вважають, що РФ продовжує кампанію з підриву та дестабілізації ситуації в Україні, передає Reuters.

Офіційний представник американського зовнішньополітичного відомства Хізер Ноуерт нагадала, що з квітня російські прикордонники затримали сотні комерційних суден в Азовському морі, а за останні тижні ще як мінімум 16 українських суден, що прямували до українських портів.

"Ми закликаємо Росію припинити такі утиски міжнародних комерційних перевезень в Азовському морі і Керченській протоці", - заявила Ноуерт на брифінгу у Вашингтоні в четвер, 30 серпня.

Читайте також: Вирішити ситуацію в Азовському морі лише юридичним шляхом не можна - Клімкін

У Держприкордонслужбі України заявили про те, що Росія затримала вже понад 150 іноземних суден, що прямували до українських портів в Азовському морі. Російська сторона дуже довго видає дозволи для проходження Керченською протокою кораблям, що прямують до портів України.

Президент України Петро Порошенко доручив керівництву ЗСУ вжити заходів у зв'язку з незаконними зупинками та оглядами українських та іноземних суден, що йдуть у порти Азовського моря.

Командувач Військово-морських сил Збройних сил України Ігор Воронченко заявив про те, що Україна посилить захист Азовського моря, збільшивши присутність на цьому напрямку кораблів, артилерії та морської піхоти.

На думку спеціального представника Державного департаменту США Курта Волкера, після анексії Криму Росією ситуація в Азовському морі виглядає "надзвичайно небезпечною". Проте повномасштабний наступ РФ не прогнозується.

А секретар Ради національної безпеки і оборони України (РНБО) Олександр Турчинов вважає, що Росія готується розпочати військово-економічну блокаду Азовського моря й розглядає Азово-Чорноморський регіон як важливий плацдарм для своєї подальшої експансії.

Детальніше про обмеження Росією прав України щодо використання Азовського моря читайте в матеріалі Валентини Самар "Окупація Азова" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".