UA / RU
Підтримати ZN.ua

США нагадали Україні про необхідність створення Вищого антикорупційного суду

Українська влада повинна зробити все, для успішного запуску ВАКС.

Сполучені Штати розраховують, що офіційний Київ зробить все необхідне для успішного запуску Вищого антикорупційного суду. У посольстві США нагадали, що незалежна і прозора судова гілка влади є необхідною умовою успішного розвитку демократичної держави.

"У Міжнародний день демократії ми закликаємо українську владу вжити всі необхідні заходи для успішного запуску Вищого антикорупційного суду. Демократії процвітають тільки з ефективною судовою гілкою влади", - йдеться в заяві, опублікованій на офіційній сторінці посольства США в Twitter в суботу, 15 вересня.

Нагадаємо, 7 червня Верховна Рада прийняла закон "Про Вищий антикорупційний суд". Президентський законопроект у другому читанні і в цілому підтримали 315 народних депутатів. За закон голосували більшість фракцій і депутатських груп за винятком "Опозиційного блоку" і "Радикальної партії".

11 червня президент Петро Порошенко підписав закон про Вищий антикорупційний суд.

Через місяць в закон про ВАКС внесли поправку про розгляд апеляцій у справах про корупційні злочини. Згідно з новою нормою, всі справи, що у підслідності ВАКС після початку роботи антикорупційного суду передаються до ВАКС. При цьому справи першої інстанції передаються до першої інстанції, а апеляційні клопотання – до апеляційної палати.

Детальніше про законо читайте в матеріалі Анастасії Красносільської "Антикорупційний суд: за що проголосував парламент" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".