UA / RU
Підтримати ZN.ua

САП звинуватила Ситника у спробі тиску на прокурорів в "справі Охендовського"

В антикорупційній прокуратурі заявили, що збір доказів у справі досі триває.

Спеціалізована антикорупційна прокуратура звинуватила директора Національного антикорупційного бюро України Артема Ситника в політизації "справи Охендовського", а його заяви про "наполягання" на остаточній підозрі та на скеруванні до суду обвинувального акту можна розцінювати як спробу публічного тиску на прокурорів у провадженні з метою прийняття сумнівного з точки зору закону рішення.

"САП обурена коментарем директора НАБУ в ЗМІ щодо "наполягання" на остаточній підозрі та на скеруванні до суду обвинувального акту у так званій "справі Охендовського". Така заява керівника піднаглядного органу досудового розслідування, зроблена в непроцесуальний спосіб, вводить в оману громадськість, має на меті політизацію кримінального процесу", - йдеться в заяві САП.

У САП зазначили, що єдиною особою, повноваженою визначати, чи готова справа до передачі до суду, є прокурор у цій справі.

"На даний момент досудове розслідування у вказаному провадженні вдруге зупинено прокурором до отримання відповідей на міжнародно-правові доручення, про що доведено до відома детективів та неодноразово повідомлялось громадськості", - додали у відомстві.

У Спеціалізованій прокуратурі зазначили, що для визнання особи винуватою в одержанні хабара закон вимагає доведення не лише самого факту передачі коштів, але й використання хабароодержувачем свого службового становища в інтересах хабародавця. Однак отримані під час слідства офіційні документи українських дипломатів, які забезпечували організаційний супровід відряджень підозрюваного, мають суттєві суперечності, тому єдиним надійним джерелом, яке в змозі надати об'єктивні відповіді на запитання слідства, залишається іноземна сторона, від якої зараз очікують відповіді.

"Відповідно за наполяганням детективів, Національним антикорупційним бюро України було відправлено ряд доручень про міжнародно-правову допомогу – до Німеччини, Австрії, Франції, а в подальшому також до Великої Британії, Польщі та Сполучених Штатів Америки. Наразі отримано відповіді лише на чотири з них, зокрема відповіді німецької та французької сторін про повну відмову від виконання запитів у зв'язку з відсутністю ознак злочину та матеріали австрійської сторони, якими доказів протиправної поведінки голови ЦВК не здобуто", - наголошується у повідомленні.

Нагадаємо, що директор НАБУ Артем Ситник в інтерв'ю "РБК-Україна" заявив, що Національне антикорупційне бюро України наполягатиме на оголошенні остаточної підозри очільнику Центральної виборчої комісії Михайлу Охендовському.

Нагадаємо, 13 грудня 2016 року детективи Національного антикорупційного бюро в аеропорту "Бориспіль" вручили повідомлення про підозру голові Центральної виборчої комісії Михайлу Охендовському, який є фігурантом кримінального провадження щодо "чорної бухгалтерії" "Партії регіонів". Михайла Охендовського підозрюють в отриманні понад 1,2 мільйона гривень хабарів від "Партії регіонів".

У квітні 2017 року НАБУ направило в САП остаточний варіант підозри Михайлу Охендовському, однак у червні 2017 року САП до квітня 2018 року призупинила розслідування у справі проти Охендовського.

Детальніше про перспективи справи "чорної бухгалтерії" "Партії регіонів" читайте у статті Оксани Денисової "Як "чорна бухгалтерія" ПР може перетворитися на невидиму" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".