UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія отримала конкретну відмову на свій ультиматум щодо нерозширення НАТО — Боррель

Усі країни-члени ЄС вже поінформовані щодо результатів вчорашніх перемовин. 

Голова дипмісії Євросоюзу Жозеп Боррель заявив, що вимоги Росії щодо нерозширення НАТО на схід є неприйнятними, тому під час переговорів Москва отримала конкретну відмову. Про це він заявив під час останнього брифінгу. 

"Міністри (ЄС - ред.) підтримують дискусію про європейську безпеку, яка має проводитися у тісній координації зі США, - сказав Боррель. - Росія отримала гранично конкретну відмову від своїх обмежень на розширення Альянсу, ЄС підтримує такий підхід". 

За його словами, генсек НАТО Єнс Столтенберг та заступниця держсекретаря США Уенді Шерман вже поінформували усі краї-члени Євросоюзу про результати вчорашніх переговорів з Москвою.

Читайте також: Глава МЗС Британії: «Наступні кроки після зустрічі НАТО-Росія матимуть критичне значення для безпеки в Європі»
 

10 січня у Женеві відбулися 8-годинні переговори США та Росії щодо так званих "гарантій безпеки". У РФ заявили, що вони були складними та професійними, "без спроб обійти гострі кути". В американському Держдепартаменті, в свою чергу, додали, що Вашингтон запропонував Москві провести подальші двосторонні консультації незабаром.

12 січня у Брюсселі відбувся другий раунд переговорів - між Росією та НАТО. Після них у Штатах попередили, що Москва не заявляла про свою готовність провести деескалацію на Донбасі, хоча й про те, що цього не станеться, не заявляла. У Путіна, в свою чергу, негативно оцінили перемовини, під час яких Альянс відмовився закрити двері для України. 

13 січня у Відні відбувся кінцевий раунд переговорів Росії з ОБСЄ. 

Про позитивні та негативні результати консультацій у Женеві читайте у статті Олексія Їжака "Чи відведе Путін війська від України після переговорів зі США?".