UA / RU
Підтримати ZN.ua

Робоча група погодила відновлення кримінальної відповідальності за недостовірне декларування – Разумков

Також група погодила відновлення відповідальності за неподання декларації.

Робоча група з вирішення конституційної кризи погодила повернення кримінальної відповідальності за недостовірне декларування, повідомив у Facebook спікер Верховної Ради Дмитро Разумков. Голова парламенту впевнений, що народні депутати вирішать відповідне питання у прийнятні терміни.

“Досі не вирішеною залишається ситуація фактичної зупинки антикорупційної реформи, яка склалася внаслідок відомого всім рішення Конституційного Суду. Робоча група з врегулювання цього питання, утворена Парламентом, провела вже 5 засідань та узгодила низку ключових позицій. Найголовніші з них - повернення кримінальної відповідальності за декларування недостовірної інформації та умисне неподання декларації”, - написав Разумков. 

Він впевнений у тому, що Верховна Рада “пройде це випробування гідно,  у прийнятні строки та у повній відповідності до закону і верховенства права”. Разумков також зазначив, що Рада чекають від уряду підготовлений проект бюджету на 2021 рік. Адже часу для його прийняття залишилося не так багато.

Читайте також: Зеленський попросив Венеціанську комісію надати висновки щодо стану антикорупційного законодавства після рішення КСУ

Нагадаємо, 27 жовтня Конституційний суд ухвалив рішення за конституційним поданням членів парламентської фракції проросійської «Опозиційною платформи - За життя» щодо відповідності Основному Закону низки положень антикорупційної реформи.

КСУ скасував кримінальну відповідальність за недостовірне декларування суддів, чиновників і депутатів, а також позбавив НАЗК багатьох повноважень

У НАЗК піддали сумніву об'єктивність суддів і заявили про конфлікт інтересів в їхніх діях: вони визнали неконституційною статтю 366-1 Кримінального кодексу, за якою їх самих могли притягти до відповідальності.

Виконуючи рішення КСУ, НАЗК закрило доступ до реєстру е-декларацій, а НАБУ буде змушене закрити 110 кримінальних справ про недостовірне декларування.

18 листопада у парламенті створили робочу групу щодо напрацювання законопроектів для вирішення конституційної кризи. Зокрема, очолив робочу групу народний депутат з фракції “Слуга народу” Денис Монастирський. А його заступником стала Ольга Совгиря.

Раніше повідомлялося про те, що робоча група сформувала варіанти перевірки декларацій суддів.

Якщо влада та всі її гілки не продемонструють достатньої політичної зрілості й відповідальності та не зможуть спільно виробити і прийняти рішення, що дадуть змогу Україні гідно вийти з нинішньої кризи, спричиненої рішенням КСУ, наслідки для країни на зовнішній арені будуть вельми сумними. Докладніше у матеріалі Тетяни Силіної "У правовій прострації" у ZN.UA.