UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада в цілому схвалила закон про мобілізацію: основні положення

Демобілізацію військових закон не передбачає.

Верховна Рада ухвалила закон №10449 щодо посилення мобілізації. Документ у другому читанні підтримали 283 депутати, повідомив парламентар з фракції "Голос" Ярослав Железняк.

"В редакції Комітету. Всі врахована 31 правка набрала голоси на підтвердження. Без інтриги окрім правки про демобілізацію (там 227)", – зазначив Железняк. 

Фракції голосували так:

Серед основних положень документа:

Читайте також: Кожен народний депутат зможе забронювати від мобілізації своїх помічників ‒ комітет ВРУ

Зазначимо, що у першому читанні законопроєкт прийняли ще 7 лютого. Але тоді депутати ухвалили документ без пропозицій профільного комітету ВРУ. На подання правок у народних обранців було два тижні, тому прогнозувалося, що законопроєкт в цілому ухвалять в кінці лютого.

Однак до документа внесли понад 4,3 тисячі правок. В результаті Комітет Верховної Ради з питань нацбезпеки і оборони лише 9 квітня погодив текст законопроєкту до другого читання. Свої голоси «за» віддали 13 членів комітету, ще п’ятеро – утримались від голосування. Визначатися ж з тим, приймати його чи ні, депутати мали голосуванням у залі.

Кілька десятків відеороликів українською мовою, спрямованих проти мобілізації в Україні, зняла й поширила в мережі РФ. Технологія не нова. Ролики жахливі й огидні. Й це ‒ лише незначна частина інформаційної війни, в якій ми, на жаль, програємо. Тому що саме на наших внутрішніх промахах її будувати найкраще, ‒ пише Леся Литвинова у статті «Мобілізація: ляльки й ляльководи».