UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада ухвалила закон про олігархів

Розгляд документу супроводжувався вигуками «Диктатура», «Диктатуру геть», «Ганьба», «Прошу слова по правкам».

Верховна Рада ухвалила закон №5599 про деолігархізацію в Україні. Документ підтримали 279 народних депутатів.

Фракції голосували так:

Законопроєкт у другому читанні розглядався по розділах і депутати не представляли, запропоновані ними зміни. У зв'язку з цим кілька фракцій виступили із заявою про відсторонення від головування на засіданні першого віцеспікера Руслана Стефанчука. Однак пропозицію провалили.

Сам процес розгляду законопроєкту в другому читанні супроводжувався вигуками «Диктатура», «Диктатуру геть», «Ганьба», «Прошу слова по правкам». Перед голосуванням за відсторонення Стефанчука, депутати блокували трибуну.

Згідно із законом, олігарх – це фізична особа, яка одночасно відповідає щонайменше трьом з таких ознак: 

  1. бере участь у політичному житті; 
  2. має значний вплив на засоби масової інформації; 
  3. є кінцевим бенефіціаром суб'єкта господарювання, який після дня введення в дію цього Закону є суб'єктом природних монополій або займає монопольне (домінуюче) становище на ринку відповідно до Закону України «Про захист економічної конкуренції» та протягом одного року поспіль підтримує або посилює це становище; 
  4. підтверджена вартість активів особи (та суб’єктів господарювання, бенефіціаром яких вона є) перевищує один мільйон прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня відповідного року.

Водночас у законі йдеться, що особа, яка відповідає ознаці участі у політичному житті, якщо вона є:

Також особа вважається такою, що відповідає ознаці значного впливу на ЗМІ, якщо вона: 

Особу визнає олігархом Рада нацбезпеки та оборони. Водночас за 10 днів до засідання щодо розгляду подання про визнання людини олігархом РНБО має направити такій особі повідомлення. У ньому має йтися про саме засідання та ознаки, за якими людину можуть визнати олігархом. Таке ж повідомлення публікується на сайті РНБО. Особа, щодо якої розглядатимуть подання, має право подати до РНБО свої пояснення.

Людей, визнаних олігархами планується включати до Реєстру осіб, які мають значну економічну та політичну вагу в суспільному житті (олігархів). Формування та ведення реєстру повинен забезпечувати апарат Ради нацбезпеки та оборони. Водночас на сайті РНБО доступ до такого реєстру має бути відкритим.

Особам включеним до реєстру забороняється:

Водночас особа, внесена у реєстр олігархів, повинна подавати декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Виключити із реєстру особу можуть при встановленні відсутності щодо неї щонайменше двох ознак олігарха. Рішення про виключення особи з реєстру може прийняти РНБО на підставі заяви особи та поданих нею документів, відомостей, які підтверджують відсутність у неї ознак олігарха.

Своєю чергою публічні службовці, які контактували з визнаними олігархами, мають подавати декларації про контакти. Виключенням є контакти, які відбулися на:

Водночас олігархи та їх представники перед контактами із публічними службовцями мають повідомляти про те, що вони чи особи, яких вони представляють, внесені до реєстру.

Подавати декларації про контакти закон зобов’язує: 

Читайте також: Венеціанська комісія дасть висновок щодо законопроекту про олігархів в грудні

У першому читанні парламент прийняв законопроєкт 1 липня. Венеціанська комісія вже отримала запит голови парламенту Дмитра Разумкова щодо висновку про законопроєкт №5599. За даними ЗМІ, висновок щодо законопроєкту Венеціанка надасть у грудні. Водночас у Венеціанській комісії наполягали на тому, аби законопроєкт про олігархів не розглядали у другому читанні, поки не буде висновку щодо нього.

Повідомлялося, що Офісі президента серйозно задумалися над тим, як відправити у відставку Дмитра Разумкова. Конфлікт президента і спікера розгорівся з новою силою після того, як Разумков направив до Венеціанської комісії на розгляд законопроєкт про олігархів (№5599). Перший заступник голови Верховної Ради Руслан Стефанчук розкритикував дії спікера, звинувативши його в тому, що він «засипає комісію спамом».

Юлія Самаєва у своїй статті для ZN.UA «Закон про олігархів прийнято. Про що він говорить, а про що мовчить» аналізує затверджений текст документа, його здатність вплинути на олігархів і справжні мотиви прийняття цього закону.