UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада призначила Піщанську главою АМКУ

Чотири фракції не дали жодного голосу "за".

Верховна Рада призначила Ольгу Піщанську головою Антимонопольного комітету України. За таке рішення проголосували 255 депутатів.

У свою чергу "Слуга народу" віддала 229 голосів "за", ОПЗЖ - 0, "Європейська солідарність" - 0, "Голос" - 0, "Батьківщина" - 0, "За майбутнє" - 1, "Довіра" - 16, позафракційні депутати - 9. 

піщанська голос.PNG (988 KB)

У 2014 році Піщанська обійняла посаду менеджера зі закупівель в АрселорМіттал Кривий Ріг. На той момент генеральним юрисконсультом на цьому підприємстві був Юрій Терентьєв, якого Рада нещодавно звільнила з посади голови Антимонопольного комітету. 

Згідно з декларацією Піщанської за 2018 рік, на той момент вона була власницею цінних паперів АрселорМіттал. Також з осені 2018 року Піщанська володіє компанією Закупівельні рішення, контролює Стем інжиніринг (45%) і Промпроектсервіс (94%, зареєстровано в Кривому Розі по вул. Криворіжсталі). 

Партнер Піщанської по Стем інжиніринг - Руслан Баранник, який обіймає посаду заступника директора департаменту інвестицій і інжинірингу АрселорМіттал. 

При цьому в червні, в одному з журналістських розслідувань йшлося про те, що сестра Піщанської Світлана управляє справами президента Зеленського в Італії. Також в розслідуванні йшла мова про те, що глава держави переписав власний бізнес на Світлану Піщанську, яка, до того ж, є спонсором партії "Слуга народу". 

В інтерв'ю thePage Ольга Піщанська заявила про те, що «інформація подається в дещо спотвореному вигляді». 

Читайте також: Зеленський і Шмигаль презентували «слугам» кандидатів на голів НБУ, АМКУ та віцепрем'єра

3 липня Верховна Рада проголосувала за відставку очільника Антимонопольного комітету Юрія Терентьєва. Проект постанови №3784 підтримали 226 депутатів. При цьому три фракції не дали жодного голосу “за”.   

За пару днів до цього журналіст Юрій Бутусов написав у Facebook про те, що президент Володимир Зеленський під час засідання на Банковій змусив Терентьєва написати заяву про відставку. За словами журналіста, причина конфлікту - рекордний штраф, який наклав Антимонопольний комітет на тютюнового монополіста компанію "Тедіс" і виробників сигарет на 6,5 мільярда гривень.  

Пізніше глава АМКУ відкликав свою заяву. Відповідний лист він направив голові парламенту Дмитру Разумкову. Однак комітет рекомендував народним депутатам звільнити Терентьєва "за власним бажанням у зв'язку з поданою ним заявою".