UA / RU
Підтримати ZN.ua

Призначення Сухачова директором ДБР неконституційне – Лємєнов

Олександр Лємєнов пояснив, чому саме призначення Олексія Сухачова за допомогою президентського указу суперечить конституції.

Призначення Олексія Сухачова директором Державного бюро розслідувань неконституційне, зазначив глава правління StateWatch Олександр Лєменов. Водночас сам конкурс, за його словами, має суттєві недоліки.

«30 грудня конкурсна комісія, що контрольована персонально заступником глави Офісу Президента Олегом Татаровим, швиденько обрала на (недо)конкурсі Олексія Сухачова. Конкурентами останньому були двоє його підлеглих. Цирк, просто цирк. Чому обрали Сухачова, як ключового кандидата? Бо саме через ДБР «доганяють» експрезидента Порошенка, вручили підозру, будуть намагатися затримати по прильоту 17 січня», – пише Лємєнов.

Вже 31 грудня Сухачова указом президента України призначили директором ДБР. Однак, як зазначив Лємєнов, «це неконституційний крок, бо такого права у гаранта Конституції у статті 106 Основного Закону немає. А профільний закон мав би дублювати те, що є і чого «немає» в Конституції України».

Він також звернув увагу на ще один нюанс. Зокрема, на сайті ДБР опублікували новину про те, що в Окружному адмінсуді міста Києва перебуває справа за позовом пана О. В. Скупінського до Бюро. Позивач вимагає визнати протиправним та скасувати наказ ДБР від 24 січня 2020 року №22, яким затверджено Порядок проведення відкритого конкурсу на зайняття посад працівників Держбюро розслідувань.

«Але мова йде не про документ по відбору керівника (Регламент комісії з проведення конкурсу на зайняття посади Директора Державного бюро розслідувань), а про «внутрішнє» положення відбору співробітників. Сподіваюсь, ніхто не напише, що «таким чином вирішили закріпити призначення Сухачов». Вони хоч гопки можуть стрибати, але (недо)конкурс має суттєві недоліки, а саме призначення на посаду Сухачова - неконституційне», – додав Лємєнов.

Читайте також: Вибори голови ДБР — комісія в екстреному порядку призначила співбесіду кандидатам

Нагадаємо, до конкурсу на посаду директора ДБР допустили мінімальну кількість кандидатів – лише сім осіб. На посаду претендували з самого початку: Я. Дорошенко, О. Козленко, С. Корінь, О. Руденко, С. Мережко, О. Тарасюк та О. Сухачов.

За даними Олександра Лємєнова, на Банковій вже тоді обрали свого «переможця»: Олександр Сухачов є креатурою «зв'язки» Татаров-Портнов, які узгодили його кандидатуру з головою ОПУ Андрієм Єрмаком.

Хоч свого часу він не зумів скласти іспит на знання законодавства під час реформи прокуратури, склад комісії та конкурсну процедуру підібрали таким чином, щоб допомогти Сухачову очолити Бюро вже без приставки «в.о.».

Докладніше про те, як стартував відбір нового директора Бюро, читайте у статтях Олександра Лємєнова «Відмити» непересічного Сухачова: як Банкова рятує своїх через ОАСК» та  «Фейковий конкурс гірший за Татарова: як уже обрали голову ДБР»  у ZN.UA.