UA / RU
Підтримати ZN.ua

Президенти України та Румунії обговорили закон про освіту та низку питань двосторонніх відносин

Йоханніс також запевнив Порошенка у підтримці територіальної цілісності та суверенітету України.

Президент України Петро Порошенко у середу, 18 жовтня, провів телефонну розмову з колегою, президентом Румунії Клаусом Йоханнісом, повідомляє прес-служба гаранта.

Під час розмови сторони обговорили український закон "Про освіту" у частині захисту мовних прав національних менших, а також актуальні питання українсько-румунських відносин.

Своєю чергою президент Румунії висловився на підтримку територіальної цілісності, незалежності та суверенітету України. А президент України запросив його відвідати країну найближчим часом.

Нагадаємо, 12 жовтня Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) провела термінові дебати щодо прийнятого в Україні закону "Про освіту", зокрема за ст. 7, що стосується мови викладання. Згідно затвердженої резолюції, закон не забезпечує право нацменшин навчатися рідною мовою й істотно скорочує їхні права. Також ПАРЄ просить у повній мірі забезпечити виконання висновків Венеціанської комісії щодо цього закону.

Раніше Болгарія, Греція, Румунія та Угорщина закликали Україну не вводити в дію положення закону про освіту щодо мови навчання. Вони виступили проти навчання в українських школах тільки державною мовою, а також звернулися до Ради Європи та ОБСЄ через цей закон.

Закон "Про освіту" набув чинності 28 вересня. Відповідно до статті 7 закону, починаючи з 1 вересня 2018 року дошкільну та початкову освіту діти можуть отримувати мовою нацменшини, при цьому паралельно вивчаючи державну мову. З 5-го класу діти починатимуть навчатися державною мовою, а мову національної меншини вивчати як окрему дисципліну.

Детальніше про мовні норми закону "Про освіту" та реакцію на цей закон деяких держав читайте в матеріалі Василя Балушка ""Донбас" і "Крим" на заході України?" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".