UA / RU
Підтримати ZN.ua

Представник Зеленського відреагував на рішення Конституційного суду по НАБУ

У президента нагадали, що рішення КСУ не має ретроспективної сили, тому "нічого страшного не сталося".

Рішення Великої палати Конституційного суду, ухвалене 16 вересня щодо відповідності Конституції України окремих положень закону України про НАБУ, не створює жодних обмежень для роботи Бюро.

Про це заявив представник президента України в Конституційному Суді, народний депутат від "Слуги народу" Федір Веніславський в коментарі «Суспільному».

"Рішення КСУ не має ретроспективної сили. На момент формування НАБУ і призначення його голови все відбувалося законно. І бюро буде продовжувати роботу в звичайному порядку до зміни закону і призначення нового голови", - зазначив Веніславський.

Також він наголосив, що рішення КС стосується виключно частини повноважень президента в призначенні голови НАБУ і формуванні ряду додаткових комісій.

"Фактично, КСУ не повідомив нічого кардинально нового, а по суті конкретизував і розширив своє рішення про конституційність призначення директором НАБУ Артема Ситника від 28 серпня", - уточнив представник президента.

Він вважає, що в рішенні КСУ немає нічого несподіваного.

"Ще у 2015 році з об'єктивної конституційної точки зору було очевидно, що прийнятий тоді закон про НАБУ не відповідає Конституції в ряді моментів, що стосуються повноважень президента", - запевнив Веніславський.

Детальніше про наслідки рішення Конституційного суду для України і президента Володимира Зеленського читайте в статті Олександра Леменова «Антикорупційний цугцванг Зеленського» для ZN.UA.

Про те, хто, як і чому намагається системно використовувати більшість в КСУ у власних інтересах, читайте в статті Миколи Хавронюка «В очікуванні «неконституційність» всього...».