UA / RU
Підтримати ZN.ua

Постачання зброї Україні зараз марні – міністерка оборони Німеччини

За словами Ламбрехт, РФ не має права вето щодо вступу будь-якої країни до НАТО.

Міністрерка оборони Німеччини Крістін Ламбрехт заявила, що Німеччина поки що виключає постачання зброї Україні вразі можливого вторгнення РФ, інформує Welt.

За її словами, ФРН дотримується своєї політики не постачати летальної зброї до зон конфлікту.

 "Польовий госпіталь буде переданий у лютому, включаючи необхідне навчання, при співфінансуванні Німеччини у розмірі 5,3 мільйонів євро. Ми також поставили апарати штучної вентиляції легень. І ми лікуємо тяжко поранених українських солдатів у наших шпиталях Бундесверу. Тож ми підтримуємо Київ. Тепер ми маємо зробити все можливе для деескалації. Постачання зброї зараз марні - така думка федерального уряду", - наголосила міністерка.

Міністерка оборони підкреслила, що ФРН  докладає всіх зусиль для запобігання вторгення РФ в Україну.

"Коли прямо біля кордону з Україною зосереджено понад 100 тисяч російських солдатів, це надзвичайно загрозлива ситуація. Ми стривожені, бачимо небезпеку і робимо все можливе, щоб їй запобігти", - підкреслила вона.

Ламбрехт  також зазначила, що РФ не має права вето щодо вступу будь-якої країни до НАТО. 

"Проте поза цими червоними лініями є велике бажання західної сторони вести переговори з Росією та враховувати її інтереси", - додала  вона.

Читайте також: Німеччина не закривала небо для британських літаків зі зброєю для України – Міноборони Британії

Нагадаємо, Німеччина скористалася своїм правом вето та заблокувала передачу Україні протидронових гвинтівок, куплених через Агентство підтримки та закупівель НАТО (NSPA). Ішлося про великокаліберні снайперські гвинтівки Barrett M82 (90 шт.) і комплекси протидії дронам EDM4S-UA (20 шт.). Німецький Bild писав, що до блокування постачання може бути причетна особисто Меркель.

Українська сторона порушувала це питання навіть під час останнього візиту Меркель до Києва, але проблему вирішено не було, розповів Мельник в інтерв'ю ZN.UA. Посольство продовжуватиме переконувати німців, що ця зброя не для провокацій, а для стримування агресії і порятунку життя.

Чого чекати нашій країні в еру «після Меркель», читайте в інтерв'ю Тетяни Силіної із послом України у ФРН Андрієм Мельником: