UA / RU
Підтримати ZN.ua

Посли G7 відзначили «початковий прогрес» у реформуванні СБУ

Дипломати охарактеризували бесіду із Зеленським про реформи як продуктивну.

Посли держав «Великої сімки» позитивно відгукнулися про прийняття Верховною Радою в першому читанні законопроєкту про реформування Служби безпеки України. Це питання обговорювалося на зустрічі дипломатів із президентом Володимиром Зеленським 3 лютого.

«Ми провели продуктивний діалог з декількох питань на підтримку розвитку України та вітали початковий прогрес у питанні СБУ», - йдеться в заяві послів G7, опублікованій у Twitter у четвер, 4 лютого.

Читайте також: Судова реформа... шляхом регресу

Законопроєкт підтримали 285 народних депутатів. Перед другим читанням в нього можуть бути внесені депутатські правки.

Автори проекту пропонують ліквідувати підрозділи СБУ з боротьби з корупцією та організованою злочинністю, обмежити правоохоронну функцію і до 2024 року поступово передати функції досудового розслідування ДБР.

У той же час, реформа передбачає посилення контррозвідувального і антитерористичного напрямків у роботі СБУ і розширення повноважень для боротьби з терористичними організаціями, незаконними збройними формуваннями, транснаціональними злочинними угрупованнями за межами України.

Детальніше про перспективи реформи, а також про те, чому вона неповноцінна, читайте у статті Олени Щербан та Віталія Шабуніна "Реформа СБУ: ні вашим, ні нашим".