UA / RU
Підтримати ZN.ua

Порошенко по телефону поінформував про хід реформ держсекретаря США

Сторони наголосили на важливості продовження санкційної політики проти Росії.

У п'ятницю, 1 червня, відбулася телефонна розмова між президентом України Петром Порошенком і держсекретарем США Майком Помпео, під час якої глава держави поінформував про хід реформ в Україні в контексті співпраці з Міжнародним валютним фондом, зокрема щодо процесу формування ефективної антикорупційної інфраструктури, повідомляє прес-служба.

"Співрозмовники обговорили зміцнення співпраці у сфері безпеки та оборони. Президент подякував американській стороні за надання Україні протитанкових ракетних комплексів "Джавелін". Також було обговорено безпекові виклики внаслідок реалізації проекту "Північний потік-2", - йдеться в повідомленні.

Також Порошенко і Помпео скоординували позиції щодо висновків розслідування катастрофи літака рейсу МН17 і відзначили важливість продовження санкційної політики проти Росії. Президент України наголосив, що потрібно й надалі здійснювати тиск на Росію задля звільнення всіх українських заручників.

Напередодні, 30 травня, державний секретар США Майк Помпео провів телефонну розмову зі своїм колегою з Росії, міністром закордонних справ Сергієм Лавровим. Сторони обговорили проблему двосторонніх відносин, а також ситуацію в Україні та Сирії.

31 травня Глава держави Петро Порошенко провів переговори із міністром закордонних справ Німеччини Гайко Маасом, який прибув в Україну слідом за президентом ФРН Франком-Вальтером Штайнмайером. Сторони також обговорили ситуацію в Донбасі та питання будівництва "Північного потоку-2".

Федеральний президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр, який 29 травня перебував із візитом в Україні, повідомив про готовність ФРН і Євросоюзу й надалі надавати підтримку Україні. При цьому він вказав офіційному Києву на необхідність боротися проти корупції та "агресивного ізоляціоністського націоналізму".

Цього ж дня Рада Європейського Союзу схвалила надання Україні 1 мільярда євро в рамках четвертого пакету макрофінансової допомоги. Кредити надаватимуть на підтримку програми економічної стабілізації та структурних реформ, які доповнюють ресурси, надані МВФ та іншими донорами. В ЄС наголосили, що подальше співробітництво залежатиме від дотримання Україною прав людини, забезпечення демократичних механізмів та верховенства права.