UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Ми цього не розуміємо": Кличко прокоментував позицію Німеччини щодо постачання зброї та "Північного потоку-2"

Він нагадав, що наша країна не хоче війни, адже "це найгірше, що може статися". 

Мер Києва Віталій Кличко звернувся до уряду Німеччини із закликом переглянути свою позицію щодо надання Україні оборонного озброєння, яку напередодні у Латвії вже назвали ганебною. Під час інтерв'ю RTL він також прокоментував ситуацію з російським газопроводом "Північний потік-2". 

"Ми безперечно не хочемо війни — це найгірше, що може статися, - нагадав мер Києва. - Нам потрібна підтримка та постачання зброї. І коли уряд Німеччини блокує постачання з Естонії в Україну, ми цього не розуміємо". 

Позицію ФРН щодо запуску російського газопроводу "Північний потік-2" мер Києва назвав недружньою щодо України. 

"Рішення про Північний потік — 2, рішення про постачання зброї просто звучить недружньо стосовно України. Коли ми говоримо про дружбу, ми говоримо про підтримку і наші спільні цілі та цінності", — сказав Кличко.

Читайте також: У Бундестазі відбудуться ініційовані Україною парламентські слухання

Нагадаємо, 22 січня Німеччина не дозволила експорт озброєння свого виробництва з Естонії в Україну. Проте радник міністра оборони країни Крісто Енн Вага сподівається, що Таллін все ж таки отримає дозвіл

Тим не менш американський генерал Бен Ходжес вже заявив, що сьогоднішня ситуація в Німеччині та позиція країни вказують на те, що країна не справляється з роллю європейського лідера. Перед цим видання The Wall Street Journal вже писало, що ФРН настав час викреслити зі списку союзників США. Як пояснює ЗМІ, перебуваючи у скрутному становищі через протистояння наддержав, країна зробила вибір на користь власних інтересів.

Чи готові американці і європейці пожертвувати Україною задля поліпшення відносин із Росією? Наскільки важливо для них підтримати Україну? Чи згодні вони послати війська на захист нашої країни у разі нового російського вторгнення? Чи хочуть бачити Україну в ЄС і НАТО? Відповіді на ці та інші запитання дало розлоге соціологічне дослідження, недавно проведене у США, Канаді, Великій Британії, Німеччині, Франції, Польщі. Його результати аналізує Тетяна Силіна у статті "Чи готовий Захід захищати Україну від Путіна? Що кажуть у шістьох провідних країнах".