UA / RU
Підтримати ZN.ua

Малюська пояснив, коли почнеться наповнення реєстру олігархів

Венеційська комісія вирішила, що імплементація закону про олігархів не на часі.

Голова Мін’юсту Денис Малюська пояснив, чому уряд відклав наповнення реєстру олігархів, допоки в Україні діятиме воєнний стан.

За його словами, Венеційська комісія ухвалила висновок про те, що імплементація Закону про олігархів не на часі.

"Тому Кабмін з (нашої) Мін’юсту ініціативи вніс зміни до Плану деолігархізації та відклав наповнення реєстру олігархів на «після війни».
Шкода звісно, але в принципі, у теперішніх умовах це не критично і, можливо, правильно", - пояснив Малюська.

Читайте також: Не можна, щоб українські олігархи керували ринком Польщі: Моравецький про ембарго на імпорт українського зерна

Він додав, що незважаючи на паузу з імплементацією Закону про олігархів, інші інструменти продовжують працювати: кримінальні провадження у активній стадії, повноваження АМКУ збільшені, антикорупційні інструменти відновлюються.

"Протягом війни плануємо провести додаткові перемовини з партнерами, вдосконалити закон з їх допомогою, та, якщо буде потреба, дати зелене світло імплементації", - додав Малюська.

Верховна Рада проголосувала за відповідний закон у 2021-му. При цьому парламент не дочекався висновків Венеційської комісії. Тодішній спікер ВР та інші депутати звернули увагу на низку юридичних колізій, які стосуються як визначення поняття олігарх, так і органу, який буде їх визначати. Проте у Зеленського заявили, що для переголосування деяких пунктів нема потреби.  

Формування реєстру олігархів та імплементація закону про олігархів — одна з умов для вступу України до Європейського Союзу. Свого часу закон був прийнятий поспіхом, в ньому закладені деякі юридичні колізії, а сама імплементація неможлива до остаточного висновку комісії.

Детальніше про те, як закон здатний вплинути на олігархів і справжні мотиви його прийняття читайте в статті Юлії Самаєвої «Закон про олігархів прийнято. Про що він говорить, а про що мовчить».