UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЄС, НАТО та США закликають Раду ухвалити закон про реформу СБУ

Це стане важливим кроком на шляху України до ЄС та НАТО, наголошують дипломати.

Глави дипмісій Європейського Союзу (Матті Маасікас, Антті Теему Хартікайнен), Північноатлантичного альянсу (Вінета Кляйне) і Сполучених Штатів (Христина Квін) в Україні закликали депутатів Верховної Ради прийняти в другому читанні закон про реформування СБУ, текст якого опублікувало ZN.UA.

Дипломати кажуть, що після закінчення реформи СБУ зосередиться на боротьбі з тероризмом, контррозвідці та захисті державної таємниці, втративши при цьому повноваження досудового розслідування.

"Центральний елемент реформи, передбачений законопроєктом, – це поступове позбавлення СБУ повноважень досудового розслідування. Завдяки цьому СБУ перетвориться на спецслужбу, що зосереджує свою роботу на контррозвідувальній, а не на правоохоронній діяльності. Слідчі повноваження перейдуть до правоохоронних органів, що спеціалізуються саме на розслідуванні злочинів і чия діяльність є предметом більш пильного нагляду, порівняно з діяльністю спецслужб", - написала група дипломатів.

Вони додали, що у законопроєкті, який депутатів закликають ухвалити, передбачено невідкладне впровадження тимчасової системи парламентського нагляду. Вона функціонуватиме до моменту створення спеціального наглядового парламентського комітету. Передбачено також скорочення штату СБУ до 20 тисяч осіб та демілітаризація більшості штатних посад Служби.

"Між тим законопроєкт залишає відкритими низку питань. Зокрема, це – надзвичайно широкі повноваження контррозвідки, що дозволяють порушувати основні права і свободи людини; збереження права на застосування фізичної сили, спеціальних засобів і вогнепальної зброї; збереження ізоляторів тимчасового тримання; недостатня визначеність процедури атестації працівників СБУ, а також можливість призначення звільнених працівників СБУ без конкурсу на посади в інших відомствах”, – додають дипломати.

Зазначені недоліки, наголошують вони, потребують доопрацювання, особливо на етапі реалізації ключових положень закону щодо посилення судового контролю та зміцнення механізмів нагляду, але вони не повинні бути перешкодою для якнайшвидшого ухвалення закону Верховною Радою.

"Ми закликаємо всі політичні партії у Верховній раді скористатися цією історичною можливістю і невідкладно ухвалити цей закон", - резюмують західні дипломати.

Читайте також: Правозахисники назвали ризики прийняття законопроекту про СБУ

У першому читанні законопроєкт №3196-д “Про внесення змін до Закону України "Про Службу безпеки України" щодо удосконалення організаційно-правових засад діяльності Служби безпеки України” Верховна Рада ухвалила ще в січні 2021 року. Тоді документ підтримали 285 народних депутатів.

Детальніше про перспективи реформи, а також про те, чому вона неповноцінна, читайте у статті Олени Щербан та Віталія Шабуніна "Реформа СБУ: ні вашим, ні нашим".