UA / RU
Підтримати ZN.ua

Хуг знову не зміг назвати Росію державою-агресором

Спостерігачі ОБСЄ неодноразово фіксували перекидання військової техніки в ОРДЛО з території РФ.

Колишній заступник голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Олександр Хуг в черговий раз заявив, що не може назвати Росію державою-агресором. При цьому Хуг підтвердив, що спілкувався в ОРДЛО з російськими військовослужбовцями.

Відповідаючи на пряме запитання, чи вважає він РФ державою агресором, екс-заступник голови ОБСЄ сказав: "Ні, але я вважаю, що Росія, як і Україна, і ОРДЛО визнали існування великої проблеми, яка потребує вирішення, і всі вони взяли на себе зобов'язання".

Інтерв'ю ТСН, яке було опубліковано 4 листопада, Хуг давав в один з останніх днів перебування на посаді заступник голови СММ. Однак на уточнююче питання, чи зможе він говорити більш відкрито після відходу з ОБСЄ, Хуг також відповів ухильно.

"Я все ще думаю над цим. Це буде дуже-дуже довга книга, яку мені доведеться писати. Цей конфлікт можна вирішити тільки тоді, коли хтось буде прагнути знайти рішення, ніж намагатися звинувачувати інших", - сказав він.

При цьому Хуг підтвердив, що неодноразово спілкувався з російськими військовослужбовцями в зоні бойових дій, а спостерігачі фіксували перекидання зброї і військової техніки з РФ в ОРДЛО через неконтрольований ділянку кордону.

"Під покровом ночі в'їжджають в Україну та виїжджають з неї колони машин військового типу з озброєнням на них, які рухаються по грунтових дорогах в чіткій координації м у супроводі систем протиповітряної оборони. На непідконтрольних уряду районах ми розмовляли з особами, які заявляли про свою приналежність до російським військовим підрозділам, зокрема до 16-ї повітряно-десантної бригади (Збройних сил, - Ред. ) Росії... Я особисто розмовляв тут, у Києві, з двома полоненими, яких затримали Збройні сили України. І вони сказали те ж саме: вони входять у підрозділи, які на ротаційній основі воює в Україні", - розповів екс-заступник голови СММ ОБСЄ.

Раніше повідомлялося, що Олександр Хуг розповів в інтерв'ю Foreign Policy про те, що СММ ОБСЄ не зафіксувала прямих доказів участі Росії в бойових діях e Донбасі. При цьому, за його словами, спостерігачі неодноразово документували переміщення в ОРДЛО російської військової техніки, бачили озброєних людей у російській військовій формі зі знаками розрізнення ЗС РФ. "Якщо ви питаєте, що ми бачили на місцях, – ми не побачили прямих доказів", - такими словами процитував Foreign Policy Хуга.

Пізніше редакція журналу прибрала з інтерв'ю частину про відсутність у спостерігачів СММ ОБСЄ прямих доказів присутності російських військ у Донбасі. Також було надруковано пояснення до цього фрагменту тексту.

А сам Хуг заявив, що опублікований текст не відображає його точку зору.

31 жовтня Хуг залишив посаду заступника голови СММ ОБСЄ в Україні у зв'язку з закінченням допустимого терміну роботи в структурах Організації. У Спеціальній моніторинговій місії його замінив Марк Етерінгтон.