UA / RU
Підтримати ZN.ua

Для України залишається неприйнятним повернення Росії до ПАРЄ – Разумков

Голова Ради зазначив, що "Україна не готова до компромісів із сумлінням, територіальною цілісністю та гідністю людей".

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков на зустрічі із генсекретарем Ради Європи Марією Пейчинович-Бурич заявив про те, що для України залишається неприйнятним повернення делегації РФ до ПАРЄ й Україна не готова до "компромісів із сумлінням". Про це повідомляє у суботу прессслужба Ради.

"Також ми не розуміємо ситуації з повноваженнями нашої делегації. Я сподіваюсь, що це не стане прецедентом. Ми готові до діалогу, але не готові до компромісів із сумлінням, територіальною цілісністю та гідністю людей", – наголосив голова українського парламенту.

Зазначається, що при цьому Разумков подякував Пейчинович-Бурич за позицію щодо дотримання прав людини, зокрема, на тимчасово окупованих територіях України.

"Фактично всі країни світу розуміють, що частина території, як в Донбасі, так і в Криму, – це українські території. Я розумію, що механізми повернення цих територій будуть відрізнятися, але і там, і там мешкає найбільша цінність нашої держави – люди", – зазначив він.

Разумков також запевнив генсекретаря у готовності працювати на користь Європи і Ради Європи. За його словами, група "Балтік+" не прагне до деструктивної позиції в РЄ, а налаштована "відстоювати базові принципи і цінності, які було закладено під час створення цієї організації".

Нагадаємо, 17 вересня Верховна Рада сформувала делегацію для роботи в ПАРЄ. До неї увійшли 12 депутатів: семеро представників "Слуги народу" і по одному депутату від "Голосу", "Європейської Солідарності", "Батьківщини", "Опозиційної платформи - За життя" і групи "За майбутнє". Головою делегації обрано Єлизавету Ясько з президентської фракції.

23 вересня у новій українській делегації заявили про те, що вони офіційно відмовилися від участі в осінній сесії ПАРЄ.

У ніч на 25 червня ПАРЄ зняла санкції з делегації Росії без будь-яких додаткових умов. Наступного дня ПАРЄ відновила права російської делегації у повному обсязі. При цьому РФ не виконала жодної умови для повернення до організації: не деокупувала українські Крим і Донбас, не звільнила всіх українських політв'язнів.

Представники України, Грузії, Литви, Латвії й Естонії в Парламентській Асамблеї Ради Європи підписали спільну заяву про створення постійної групи "Балтік+". Головним завданням групи має стати протидія агресії РФ.

Докладніше про проблеми ПАРЄ після відновлення статусу РФ читайте у матеріалі Володимира Кравченка "Яка Рада, така й порада" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".