UA / RU
Підтримати ZN.ua

Дії армії РФ біля кордонів України нетипові і несуть загрозу - розвідка

Зазвичай такі масштабні заходи проводять восени

Дії російської армії біля кордонів України нетипові, особливо для зимового періоду навчань, це створює загрозу.

Про це заявив представник Головного управління розвідки Міноборони Вадим Скібіцький, передає телеканал «Дім».

Зокрема, він зазначив, що зазвичай такі масштабні заходи проводять восени, до кінця навчального року, коли відбуваються стратегічні командно-штабні навчання різних масштабів із залученням військ. Нинішній стан справ є нетиповим і створює загрозу.

"У Стратегії воєнної безпеки чітко прописано, що нарощування угруповань російських військ у нашого кордону - це вже загроза. Відповідно, рівень загрози може бути або вище, або нижче. Ми зараз спостерігаємо саме підвищення рівня воєнної загрози для безпеки нашої країни", - сказав Скібіцький.

Розвідка також з'ясувала, що до українських кордонів перекидаються батальйони тактичної групи, війська з інших регіонів РФ.

"Ми... бачимо десантні кораблі РФ, які зараз йдуть в Чорне море з Північного флоту, з Балтійського флоту. Це, звичайно, загрожує", - зазначив Скібіцький.

Він уточнив, що зараз в окупованому Криму, по суті, знаходиться майже вся 7-я десантно-штурмова дивізія.

Ситуація на сході України погіршилася наприкінці минулого місяця. 26 березня бойовики прицільно обстріляли позиції ЗСУ під Шумами, що на Донеччині, четверо українських військових загинули, ще двоє дістали поранення. Окупанти стріляли саперам у спину, провокуючи вогонь по водонасосній станції, що забезпечує водою мешканців тимчасово окупованих і підконтрольних Україні територій.

На думку Арестовича, нове загострення пов’язано з трьома причинами: навчаннями НАТО, новою холодною війною між США та Росією, а також прагненням Кремля домогтися поступок на нормандському саміті.

Ескалацію в Донбасі засудили західні партнери України, Німеччина і Франція закликали «обидві сторони до стриманості та негайної деескалації».

Детальніше про те, як Київ хоче домогтися від НАТО виконання рішення Бухарестського саміту та чи вдасться Україні отримати хоча б План дій щодо членства, читайте в статті Володимира Кравченка "Обіцяного тринадцять (?) років чекають".