UA / RU
Підтримати ZN.ua

Депутатські фракції у Раді визначили своїх кандидатів на посаду судді КСУ

Трьох із п’яти кандидатів парламент раніше вже відмовлявся призначати.

Депутатські фракції у Верховній Раді визначились зі своїми кандидатами на вакантну посаду судді Конституційного суду, повідомив науковий співробітник «Центру конституційної демократії» Геннадій Друзенко.

«Після того, як Венеційка порадила Верховній Раді не висувати і не обирати суддів КСУ до запровадження прозорого та відкритого конкурсу, я був подумав, що (…) ослухатись депутатам буде не комільфо. Я виявився наївним: усі фракції та групи, окрім «Голосу», вправно і в строк подали своїх кандидатів», - пише Друзенко у Facebook.

Звертає увагу той факт, що трьох з п'яти кандидатів парламент зовсім нещодавно відмовився обирати суддями КСУ – усі вони в сесійній залі набрали менше 150 голосів. Ідеться про Юрія Павленка, Миколу Сірого та Ольгу Бондар-Петровську. Однак це не завадило фракціям і групам висунути їх знову.

Читайте також: Висновки Венеціанської комісії щодо КСУ врахують під час підготовки судової реформи – Зеленський

Після того, як внаслідок рішення Конституційного суду України від 27 жовтня 2020 року та емоційної реакції на нього президента Україна занурилась у системну конституційну кризу, Київ офіційно попросив у Венеційської комісії поради і допомоги в пошуку виходу з халепи, в яку втрапила країна.

Всупереч тривалим традиціям комунікації національних влад з Європейською комісію за демократію через право (офіційна назва Венеційки), президент України попросив не оцінити той чи той законопроєкт або вже ухвалений закон на відповідність європейським конституційним традиціям і міжнародним стандартам, а дати «термінову оцінку конституційної ситуації», яку створило рішення КСУ.

Що Венеціанська комісія порадила Україні для подолання конституційної кризи та як її зрозуміли українські можновладці, читайте у матеріалі Геннадія Друзенка «Українські бешкетники та Венеційка» у ZN.UA.