UA / RU
Підтримати ZN.ua

Депутати заблокували підписання закону про очищення ВРП

У парламенті зареєстрували кілька проєктів постанов, які блокують підписання закону.

У Верховній Раді зареєстрували чотири проєкти постанов про скасування прийняття закону №5068 “Про внесення змін до деяких законів України щодо порядку обрання (призначення) на посади членів Вищої ради правосуддя та діяльності дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя”. Таким чином підписання закону про очищення ВРП заблоковано. 

Авторами проєктів постанов є члени фракцій “Батьківщина”, ОПЗЖ та групи “Довіра”. Згідно з регламентом Ради, спікер парламенту не зможе підписати ухвалений закон і передати його на підпис президенту до розгляду цих проєктів постанов у сесійній залі.

14 липня Верховна Рада 259 голосами ухвалила закон про обрання членів ВРП. Зокрема, проєкт закону передбачає створення Етичної ради (ЕР) з професійного оцінювання та доброчесності членів Вищої ради правосуддя. Також передбачено створення Служби дисциплінарних інспекторів (СДІ). 

Читайте також: Рада схвалила пропозиції Зеленського до закону про відновлення роботи ВККС

Президент Володимир Зеленський вніс законопроєкт №5068 до Верховної Ради в лютому, виконуючи програму співпраці України з МВФ, одним з ключових умов якого є судова реформа. У першому читанні Верховна Рада ухвалила законопроєкт у травні.

США і Євросоюз висловилися за посилення ролі міжнародних експертів.

Зазначимо, що Венеціанська комісія вказала на слабкі місця законопроєкту Зеленського про перезапуск ВРП. Комісія рекомендувала українським депутатам посилити та зробити вирішальною роль міжнародних експертів в процесі відбору майбутніх членів ВРП та перевірки на добропорядність нинішнього його складу. У Венеціанській комісії наполягають на тому, щоб вирішальний вплив на рішення Етичної комісії  мали не українські судді, а експерти, номіновані міжнародними партнерами України.

Детальніше про можливі варіанти розвитку подій після остаточного ухвалення законів щодо ВККС та ВРП читайте у статті Ірини Шиби та Михайла Жернакова “Суд іде: коли запрацює судова реформа, і що може піти не так”.