UA / RU
Підтримати ZN.ua

Депутати включили у порядок денний цього тижня законопроєкти про деолігархізацію та наповнення держбюджету

Мова йде про проєкти законів №5599 та №5600.

Під час погоджувальної ради голів фракцій та груп депутати включили до порядку денного пленарного тижня 21-24 вересня законопроєкт №5599 про деолігархізацію та антиахметівський проєкт закону №5600 щодо наповнення бюджету. Про це повідомили у пресслужбі парламенту.

«Після закінчення виступів керівників депутатських фракцій головуючий поставив на голосування пропозиції фракцій щодо включення до порядку денного цього пленарного тижня декількох законопроєктів. За результатами голосування до порядку денного для розгляду включено за пропозицією фракції «Слуга народу» законопроєкти за №5600, №5599. Інші пропозиції не були підтримані», – йдеться у повідомленні.

Читайте також: Більшість українців не вважають деолігархізацію від Зеленського батогом для олігархів – опитування

Нагадаємо, 17 вересня оборонний комітет Верховної Ради рекомендував ухвалити у другому читанні законопроєкт №5599 про деолігархізацію. Згідно з документом, олігарх — це людина, яка одночасно бере участь у політичному житті, має значний вплив на засоби масової інформації та є власником великого бізнесу. Олігархів планують вносити в спеціальний реєстр. У першому читанні парламент прийняв закон 1 липня. Венеціанська комісія вже отримала запит голови парламенту Дмитра Разумкова щодо висновку про законопроєкт №5599.

Того ж дня профільний комітет також рекомендував ухвалити в другому читанні законопроєкт №5600. Серед іншого, під час підготовки до другого читання, народні депутати запропонували підтримати збільшення рентної плати за користування радіочастотним ресурсом на 5%, що повинно забезпечити додаткові 100 млн грн надходжень до бюджету. Комітет також підтримав підвищення ставки екологічного податку за розміщення відходів незалежно від класу і рівня їх небезпеки на 10%.