UA / RU
Підтримати ZN.ua

Депутати Порошенко не будуть підтримувати законопроєкт про підвищення кворуму на засіданнях КСУ

Порошенко є одним з вигодонабувачів згортання антикорупційних реформ.

Лідер партії "Європейська солідарність" Петро Порошенко напередодні провів зустріч з послами країн "Великої Сімки" (G7), на якій заявив, що його партія не буде підтримувати законопроєкт "Голоса" про підвищення кворуму на засіданнях Конституційного суду.

Про це повідомляє колишній народний депутат Сергій Лещенко у своєму Telegram-каналі з посиланням на джерела.

Згідно з інформацією опублікованій на ресурсі, Порошенко є одним з вигодонабувачів згортання антикорупційних реформ.

Таким чином він врятує від переслідувань деяких з соратників й дозволить з часом звинуватити владу в провалі реформ.

"По-перше, це рятує від переслідування його соратників. По-друге, це дозволяє звинувачувати владу в провалі, створеному руками продажного КС. По-третє, Порошенко вважає принизливим для себе підтримувати ініціативи Голосу, адже це підсилює суб'єктність партії, тоді як мета Порошенко - поглинання Голосу і його виборців ", йдеться в повідомленні.

Читайте також: Як загальнонаціональні партії відреагували на скандальне рішення КСУ

3 листопада посли країн "Великої сімки" в Україні обговорили з п'ятим президентом України результати місцевих виборів, зусилля по боротьбі з коронавірусом і кризову ситуацію, що виникла навколо Конституційного суду України.

Про це повідомляється на сторінці представництва США в групі послів G7 в Twitter.

"Зійшлися на думці щодо необхідності об'єднання сил, що виступають за реформи, для врегулювання кризи з КС, зміцнення антикорупційних інституцій в Україні та вирішення питання судової реформи", - йдеться в заяві послів.

Порошенко після зустрічі написав, що обмінявся з послами думками щодо результатів місцевих виборів в Україні, а також обговорив конституційну кризу, викликану рішенням КСУ з антикорупційного законодавства.

Нагадаємо, Верховна Рада притримає внесений як невідкладний законопроєкт президента Володимира Зеленського по Конституційному суду до "тотального виправлення ситуації", а поки що народні депутати хочуть почати з "м'якого і відповідального" варіанту.

Про це ввечері 3 листопада заявив глава фракції "Слуга народу" Давид Арахамія.

За його словами, законопроєкт Зеленського "куди більш чітко розставляє акценти і куди більш правильно вирішує ключове завдання відновлення законності", але 3 листопада на комітеті взагалі не розглядався.

У п'ятницю, 6 листопада, народні депутати повинні розглянути законопроєкт про відновлення дії окремих положень Закону України "Про запобігання корупції" та Кримінального кодексу України, які раніше були визнані Конституційним судом України (КС), не відповідають Основному закону.

У той же час президент Володимир Зеленський наполягає на прийнятті законопроєкту про розпуск КСУ. Президент пригрозив депутатам розпуском, якщо вони не розберуться з КСУ.

Комітет ВР з питань антикорупційної політики на засіданні 3 листопада підтримав законопроєкт № 4304, поданий спікером ВРУ Дмитром Разумковим і групою депутатів. Законопроєкт передбачає відновлення е-декларування без розпуску суддів КСУ.

Детальніше про мотиви і наслідки скандального рішення КСУ читайте в статті Олександра Леменова "Антикорупційний постріл в ногу Зеленського" на ZN.UA.