UA / RU
Підтримати ZN.ua

Благодійний фонд «Ізоляція» та правозахисники вимагають від Зеленського підписати закон про воєнні злочини

Президент не підписує закон вже майже пів року.

Міжнародний благодійний фонд «Ізоляція» та «Центр громадянських свобод» вимагають від президента України Володимира Зеленського підписати закон про воєнні злочини (№2689). Верховна Рада ухвалила документ п’ять місяців тому, однак Зеленський досі його не підписав. З відповідною заявою правозахисники та представники МБФ виступили під час дискусії Izolyatsia: must speak, організованої до Міжнародного дня прав людини.

Попри численні свідчення постраждалих, яких утримували у донецькій катівні «Ізоляція», розслідування у справі Романа Лягіна триває 2,5 роки та постійно затягується. Саме він був організатором захоплення проросійськими бойовиками території заводу ізоляційних матеріалів 2014 року та ініціатором створення там секретної в’язниці. Водночас підозрюваний у катуванні та знущанні над утримуваними в «Ізоляції» Євген Бражніков зміг взагалі виїхати з України та уникнути відповідальність. Крім того, у Києві затримали екскерівника катівні Дениса Куліковського, якого підозрюють у катуванні та вбивстві людей.

«За зволікання та недбалість у згаданих провадженнях можна нарікати на систему нереформованого правосуддя в цілому. Утім те, наскільки серйозно держава ставиться до кейсів, подібних до «Ізоляції» й прагне відновлення справедливості для українців, яких піддавали тортурам представники російської окупаційної адміністрації, залежить наразі від конкретної людини – президента України Володимира Зеленського», – вважають у МБФ «Ізоляція».

Зеленський досі не підписав закон №2689 про воєнні злочини, який Верховна Рада ухвалила у травні цього року. Зокрема, закон передбачає відповідальність за злочини проти людяності та різні склади воєнних злочинів. Документ повинен відновити справедливість для жертв війни, включно з тими, яких утримували в донецькій «Ізоляції».

Директорка МБФ «Ізоляція» Оксана Саржевська-Кравченко зазначила, що зволікання президента створює простір для неприємних сумнівів: чи засудять Куликовського саме за воєнні злочини, які не мають терміну давності та не підлягають амністії, або він отримає значно менший строк й невдовзі заживе нормальним життям, про яке жертвам якого катувань годі й мріяти? 

«Ситуація, коли закон вже кілька місяців не підписаний президентом, прямо суперечить Конституції України. Понад те, це зволікання посилює відчуття безкарності серед злочинців, а також заохочує все нові воєнні злочини на окупованих територіях. Допоки закон не підписаний президентом, потенційні злочинці будуть певні: якщо навіть кримінальні справи проти них будуть відкриті, вони будуть кваліфіковані за загальними кримінальними статтями, зі значно меншим терміном покарання, ніж за воєнні злочини. Строк давності їхніх злочинів може сплисти, зрештою на вимогу Росії їх можуть амністувати», – зазначила своєю очільниця «Центру громадянських свобод» Олександра Матвійчук.

У Міжнародний день прав людини правозахисники, жертви катувань «Ізоляції» та представники МБФ «Ізоляція» закликали Володимира Зеленського не на словах, а діями, не лише у міжнародних виступах, а й у реальному житті захистити права українців та поставити нарешті свій підпис під надважливим для країни законом.

Читайте також: Підозрюваний у тортурах полонених у в'язниці "Ізоляція" Бражніков залишив Україну

Раніше ексзаступник генпрокурора Гюндуз Мамедов повідомляв про те, що українські правоохоронці розслідують понад 20 тисяч кримінальних правопорушень у більш ніж п'яти тисячах проваджень - це все злочини, пов'язані зі збройним конфліктом. За його словами, в них є фігурантами майже дев'ять з половиною тисяч осіб. З них - сотні російських громадян, зокрема вище політичне і військове керівництво країни-агресора.

Як покарати країну-агресора? Хто судитиме вище керівництво РФ за порушення міжнародного гуманітарного і кримінального права? Чи будуть покарані ті, хто став на бік агресора й окупанта? Що робить Україна для того, щоб покарання стало невідворотним? Читайте в інтерв'ю, яке взяла Тетяна Силіна у заступника генерального прокурора України Гюндуза Мамедова.