UA / RU
Підтримати ZN.ua

Більшість членів ВРП хочуть піти у відставку: колапс судової системи чи швидке очищення?

Етична рада Вищої ради правосуддя змінила порядок роботи і хоче спочатку оцінити чинних членів, а потім – нових кандидатів.

Етична рада Вищої ради правосуддя у середу, 9 лютого, ініціювала оцінювання 14 чинних членів ВРП. Графік роботи було змінено таким чином, щоб спочатку провести оцінювання чинних членів, а згодом розпочати перевірку кандидатів.

Рішення Етичної ради, яка є відповідальною за очищення вищого органу суддівського самоврядування від недоброчесних кадрів, викликало невдоволення в членів ВРП, вони виступили із заявою про порушення порядку роботи Етичною радою.

«На сьогодні правомочність ВРП на межі. У її складі працюють 15 членів Ради, тоді як 6 вакантних посад не заповнені. За таких обставин члени Вищої ради правосуддя вважають для себе неприйнятною участь у процедурах оцінювання, ініційованих Етичною радою», - наголошується у заяві.

Крім того, члени Вищої ради правосуддя заявили про готовність достроково скласти повноваження.

«Вважаємо, що такий підхід з боку Етичної ради не має легітимної мети, позаяк має наслідком порушення принципу інституційної безперервності Вищої ради правосуддя», - додається у заяві.

За такого сценарію розвитку подій, до непрацюючої Вищої кваліфікаційної комісії суддів може додатися ще й непрацююча ВРП, що на думку низки експертів, загрожує колапсом судової системи країни.

Зараз готових до призначення кандидатів нового складу ВРП ще немає, а старі члени Ради правосуддя вже погрожують піти у відставку, заблокувавши роботу ВРП через відсутність кворуму.

За умов критичного браку суддів в Україні (понад дві тисячі осіб), без Вищої ради правосуддя неможливо буде провести ані призначення, ані звільнення суддів, відправити їх у командировку до проблемного суду тощо.

Водночас у громадських лобістів судової реформи є думка, що такий підхід тільки прискорить очищення ВРП, що давно дискредитувала себе.

«Була інформація, що збираються самостійно звільнитися й решта членів, – написав сьогодні в своєму пості у Facebook голова правління Фундації DEJURE Михайло Жернаков. – Повторюся – я особисто вважаю такий сценарій найменш проблемним для всіх – насамперед самих членів ВРП. Але зізнаюся – інша частина мене ну дуже хоче, щоб співбесіди з саме цими членами ВРП відбулися. Щоб уся країна почула – а що їй мають сказати ті, хто мав охороняти верховенство права, але натомість розміняли його на хати і золоті порше».

Читайте також: Розгляд скарг на порушення суддів може загальмувати надовго: пояснюємо причини

Нагадаємо, 8 лютого Етична рада мала розпочати одноразову перевірку чинних членів Вищої ради правосуддя на відповідність критеріям професійної етики та доброчесності. Не дочекавшись на початок перевірок, 20 січня у відставку подали заступник голови Вищої ради правосуддя Олексій Маловацький та член ВРП Павло Гречківський.

Етична рада Вищої ради правосуддя запрацювала в Україні 1 грудня, до її складу увійшли: Лев КішакевичЮрій ТрясунВолодимир Сіверін, Роберт КордіЕнтоні ХуперЛавлі Перлінг. Чи стане реформа ВРП справжнім проривом для судової, читайте у статті Галини Чижик «ВРП: реальна чистка чи імітація?» у ZN.UA.