UA / RU
Підтримати ZN.ua

Астрологи оголосили тиждень обшуків: у кого і навіщо побували правоохоронці

З початку тижня правоохоронці провели понад 60 обшуків.

З початку тижня, прокуратура, Державна фіскальна служба, СБУ і Держбюро розслідувань провели обшуки у низки чиновників, а також на декількох підприємствах Києва. ZN.UA зібрало головне про те, до кого і навіщо приходили правоохоронці.

Політики та чиновники

 

Віктор Медведчук

11 травня ZN.UA стало відомо про те, що СБУ намагається провести обшуки в будинку, де разом з родиною живе проросійський політик з ОПЗЖ Віктор Медведчук. Пізніше в ЗМІ повідомили, що обшуки відбулися в кількох будинках підозрюваного, а також у його кабінеті в офісі партії "Опозиційна платформа - За життя".

Генпрокурорка Ірина Венедіктова заявила, що Медведчука разом з його однопартійцем Тарасом Козаком підозрюють у держзраді та замаху на розграбування національних природних ресурсів в окупованому Криму. Однак, підозру за трьома епізодами їм оголосили не лише за статтею про держзраду (ст. 111 ККУ), а й за статтею про порушення законів та звичаїв війни (ст. 438 ККУ).

Прокуратура просила суд заарештувати Медведчука з альтернативою внесення застави на суму понад 300 млн грн. Однак Печерський суд відправив підозрюваного під цілодобовий домашній арешт. Наступного дня після рішення суду, на Медведчука наділи електронний браслет.

 

Олександр Тупицький

13 травня ZN.UA з джерел в ДБР дізналося про те, що обшуки відбуваються у колишнього глави Конституційного суду Олександра Тупицького. У відповідній постанові Печерського суду йдеться, що будинок обшукували для "виявлення відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального злочину або майна, яке було отримано в результаті його вчинення, а також з метою встановлення розшукуваних осіб".

Ще в січні ДБР оголосило Тупицькому підозру за ч. 2 ст. 384, ст. 386 КК України (завідомо неправдиві показання, з'єднані зі штучним створенням доказів захисту, підкуп свідка з метою відмови від дачі показань).

 

Артур Палатний та Денис Комарницький

12 травня правоохоронці прийшли з обшуками додому до глави виконкому партії УДАР Артура Палатного, який також є найближчим соратником столичного мера Віталія Кличка. За словами самого Палатного, підстави своїх дій правоохоронці йому чітко пояснити не змогли.

При цьому з джерел у правоохоронних органах ZN.UA стало відомо, що заплановано кілька хвиль обшуків і претензій з боку закону - СБУ, Прокуратури та ДБР. Палатний - це тільки початок.

Обшуки стали одним з результатів розколу між "зеленими" і Кличком. Також розкол виплеснувся в погрозах зняття мера з посади голови КМДА і в зміні поведінки депутатів від "Слуги народу" в низці комісій Київради. Крім того, за інформацією ZN.UA, глава Офісу президента Андрій Єрмак і президент Володимир Зеленський були вкрай розсерджені спробою Кличко створити виконком під Київрадою.

13 травня ZN.UA з джерел дізналося про те, що силовики також вдарили по ставленику Банковій Денису Комарницькому, який в тандемі з Палтним "курує" тіньові фінансові потоки столиці. Зокрема, в його офісі та на підприємствах кілька днів також відбувалися обшуки.

 

Комунальні підприємства Києва і КМДА

 

Департамент соцполітики КМДА

11 травня правоохоронці провели обшуки в Департаменті соціальної політики Київської міськдержадміністрації. Прокуратура з поліцією прийшли в КМДА в рамках справи про заволодіння 13,5 млн грн бюджетних коштів при закупівлі медичних виробів.

За даними слідства, чиновники зазначеного департаменту в змові з посадовими особами підприємства-постачальника медвиробів, закупили засоби особистої гігієни за завищеними цінами. Надбавка на ціну склала понад 106%.

 

КО "Київзеленбуд"

11 травня прокуратура спільно з ГУ ДФС в Києві провела обшуки в службових приміщеннях КО "Київзеленбуд" і в офісних приміщеннях підрядних підприємств. Слідчі заходи провели в рамках справи про умисне ухилення від сплати податків на понад 30 млн грн під час реконструкції столичних парків.

Слідство вважає, що крім КО "Київзеленбуду" в злочинній схемі брали участь ТОВ "Євротехнології Груп", "Будмонтажсервіс 1" і "Промбудмеханізація". Підрядні підприємства відзначали в фіндокументації реквізити фіктивних підприємств, які нібито повинні були виконувати субпідрядні роботи.

 

КК "Київавтодор"

Обшуки в "Київатодорі" податківці провели 12 травня. Відносно підприємства розслідують дві кримінальні справи.

У першому випадку слідство вважає, що підозрюваний отримав хабар за те, що з 2019 по 2020 року допоміг одній з комерційних компаній виграти публічні торги щодо дорожньої інфраструктури. Сума виграного тендера склала 1,9 млрд грн.

Також правоохоронці розслідують ухилення "Київавтодору" від сплати 18,6 млн грн податку. За даними слідства у 2019-2020 роках посадові особи відповідних структур штучно завищували податкові кредити по ПДВ, використовуючи для цього реквізити підприємств із ознаками ризикованості та транзитності.

 

КП "Спецжитлофонд"

Правоохоронці 12 травня прийшли з обшуками в організацію через підозри в розкраданні 10,5 млн грн.

За даними слідства, з 2018 по 2020 рік "Спецжитлофонд" і компанія-підрядник уклали договір для виконання підрядних робіт. При цьому акти виконаних будівельних робіт підписали попри те, що їх виконали не повністю і неякісно.

 

КП "Київський метрополітен"

Обшуки в офісі столичного метро пройшли 13 травня. Підприємство підозрюють в ухиленні від сплати 9 млн грн податків під час будівництва Сирецько-Печерської лінії метрополітену.

Слідство вважає, що компанія, яка займалася будівництвом гілки, замовляла роботи з ремонту у товариства, яке перераховувало отримані гроші на рахунок фіктивного підприємства.

За даними ZN.UA, підозру вручили директору фірми-підрядника будівництва Подільсько-Воскресенського моста "Спецпроект-Інвест". Саме ця компанія на замовлення "Еко Буд Трейд" проводила роботи на об'єкті. При цьому за даними ЗМІ, "Еко Буд Трейд" пов'язана з Денисом Комарницьким, в офіс якого також навідувалися правоохоронці.

 

КП "Київпастранс"

Податківці 13 травня прийшли з обшуками не тільки в "Київпастранс", але і в підрядне комерційне підприємство.

Офіційною причиною обшуків назвали розслідування кримінальної справи про ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах і присвоєння бюджетних коштів, виділених на реконструкцію трамвайної лінії в Деснянському районі.

 

КП "Київавтошляхміст"

Прокуратура і ДФС 13 травня також провели обшуки в підприємстві, що відповідає за ремонт мостів. Відносно "Київавтошляхмоста" також відкрито кримінальну справу про ухилення від несплати понад 30 млн грн податків.

За даними слідства, 2019-2020 роках фігуранти справи сформували технічний податковий кредит з ПДВ, використовуючи "компанії з ознаками ризикованості та транзитності".

 

Що кажуть правоохоронці, мер Кличко та Офіс президента

У прокуратурі Києва заявили про те, що обшуки на низці підприємств - це масштабна робота з викриття корупційних схем заволодіння коштами столичного і державного бюджетів. За два дні правоохоронці провели 60 обшуків в рамках справ щодо:

За словами правоохоронців, підозри вручили 11 особам. Серед них виявилися чинні працівники КМДА, комунальних підрядних підприємств, включно з керівниками.

Своєю чергою Віталій Кличко вважає обшуки тиском на столичну владу. Зокрема, 13 травня під час пленарного засідання II сесії Київради ІХ скликання заявив, що "протягом останніх двох днів правоохоронні органи та податкові служби кошмарять столичну владу. Такого не було в махрові часи Януковича. Вриваються з обшуками на міські комунальні підприємства та департаменти, сьогодні рано вранці прийшли додому до головного архітектора міста, вчора до глави виконкому партії УДАР. Дуже швидко знайшли справи, які не витримують ніякої правової критики".

При цьому радник глави ОП Михайло Подоляк стверджує, що "це не про політику, це про те, що в київських міських структурах побудована шкідлива тіньова система. І за це точно повинна бути відповідальність".

Читайте також: Кличко збирається вивести виконавчий комітет з-під впливу глави КМДА – проєкт рішення Київради

Як відомо, ситуація між Банковою і мером Києва Віталієм Кличком загострилася ще у квітні. Кличко вимагав від влади введення жорсткого національного локдауну, а у відповідь отримав загрозу від прем'єр-міністра Шмигаля про звільнення з посади голови КМДА. При цьому за даними ZN.UA, на Банковій обговорюються можливі кандидатури на пост глави столичної державної адміністрації, серед яких міністр розвитку територій Олексій Чернишов, колишній генеральний продюсер «плюсів», нинішній міністр культури Олександр Ткаченко, Олексій Кулеба - нинішній перший заступник Кличко, екскандидат в мери Києва від «слуг» Ірина Верещук. Доля Кличко в Києві - лакмус рішення Зеленського йти на другий термін.

Якщо хочете дійсно розібратися в причинах протистояння президента і мера, читайте статтю Інни Ведернікової "Чи відбере Зеленський столицю?", де були спрогнозовані та пояснені події, що відбуваються.