UA / RU
Підтримати ZN.ua

Антикорупційний суд обрав запобіжний захід судді ОАСК і фігуранту «плівок Вовка» – ЦПК

Таке рішення суду підтверджує обґрунтованість підозр голові суду та його підлеглим.

Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід судді Окружного адміністративного суду Києва Богдану Саніну, який є фігурантом справи «плівок Вовка». Санін отримав запобіжний захід у вигляді 277 тисяч гривень застави, повідомляє Центр протидії корупції.

«Неймовірно, але факт: суддя Окружного адміністративного суду Києва Богдан Санін отримав запобіжний захід у вигляді застави у 277 тисяч грн. На Саніна також поклали низку обов'язків: за першою вимогою прибувати до слідчих і прокурорів, не спілкуватися із іншими фігурантами справи», - йдеться у повідомленні.

Нічого суворішого, ніж застава, судді призначити не можуть, адже на це треба дозвіл Вищої ради правосуддя, пояснюють антикорупціонери. Однак обраний запобіжний захід означає, що підозра судді ОАСК у цій справі обґрунтована, а ризики дійсно існують.

Генеральна прокурорка Ірина Венедіктова жодного разу не зверталася до ВРП за дозволом на тримання під вартою суддів Окружного адмінсуду Києва. Втім, раніше та сама Вища рада правосуддя відмовилася відсторонити голову суду Павла Вовка та його підлеглих.

Читайте також: Судді ВАКС оголосили дисциплінарне стягнення. Раніше він дозволив примусовий привід глави ОАСК Вовка

Нагадаємо, 13 квітня президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради проєкт закону про ліквідацію ОАСК.  ZN.UA першим, ще до появи на сайті парламенту, ознайомило читачів із текстом документа, отримавши його від джерела в керівництві парламенту. Процедури ліквідації ОАСК у законопроєкті немає – натомість передбачається створення нового Київського міського окружного адміністративного суду (КМОАС).

Формальною підставою для законопроєкту стала петиція з вимогою ліквідувати ОАСК, яку підписали понад 25 тисяч громадян. Фактично – затримання рідного брата голови ОАСК Павла Вовка на хабарі у $ 100 тисяч. За даними ZN.UA, токсичність ОАСК перевищила допустимі навіть в корупційному середовищі норми, і Офіс президента таки почав дистанціюватися від цього суду.

17 березня НАБУ завершило розслідування і відкрило матеріали справи ОАСК. Павла Вовка та його підлеглих підозрюють у створенні злочинної організації і захопленні влади. Голова ОАСК переховується від слідства та не приходить до суду для обрання запобіжного заходу.

Докладніше про те, до чого справа ОАСК може привести країну, і чи вистачить цього разу сил та доказів у НАБУ, щоб довести розпочату справу до обвинувального вироку в суді, читайте матеріалах Інни Ведернікової «Вовки. По сліду НАБУ» і «Вовки. По сліду НАБУ-2». У чому секрет недоторканності суддів ОАСК – у матеріалі Олександра Лємєнова «Суд, що загрожує державі».