UA / RU
Підтримати ZN.ua

За 11-14 лютого з України вивезли рекордний обсяг зерна - дані портів (фото)

Зерно вивозили навіть попри те, що в цих же числах Росія оголосила про перекриття зон судноплавства у Чорному та Азовському морях для проведення віськових навчань, а де-факто - влаштувала морську блокаду регіону.

За даними портів України, з 11 по 14 лютого відвантаження зерна з морських терміналів України склало рекордні 867 тис. т, що значно перевищує тогорічні відвантаження. Про це повідомляє УкрАгроКонсалт.

"За 11-14 лютого спостерігався рекордний експорт зернових. Відвантаження зерна з морських терміналів України склало 867 тис. т, включаючи 170 тис. т пшениці, 54 тис. т ячменю, 643 тис. т кукурудзи", - йдеться в повідомленні.

Читайте також: Китай закупив понад половину всієї пшениці світу та провокує світове подорожчання продовольства

А за першу половину лютого з України вивезли:

Читайте також: Вторгнення РФ в Україну призведе до глобальної кризи продовольства — Washington Post

Відвантаження йшло навіть попри те, що в цих же числах Росія оголосила про перекриття зон судноплавства у міжнародних водах Чорного та Азовського морів для проведення віськових навчань, а де-факто влаштувала морську блокаду регіону.

Ukragroconsult показало, зокрема, трафік балкерних суден у Чорному та Азовському морях станом на 10 лютого 2022 року.

Трафік балкерних суден у Чорному та Азовському морях станом на 10 лютого

Акваторії, які закрила Росія

Читайте також: Води України у Чорному та Азовському морях страхувальники визначили зонами військових ризиків, тероризму та піратства

Щоправда, в  УкрАгроКонсалт вважають, що темпи експорту відповідають рекордному врожаю зерна 2021 року.

Проте ZN.UA ще в жовтні 2021 року попереджало, що з України вже на той момент вивезли майже всю продовольчу пшеницю. Читайте про це в матеріалі Лариси Гук та Сергія Следзя - "Вивозити, по суті, вже нічого: трейдери експортували з України близько 10 млн т (понад 75%) продовольчої пшениці нового врожаю".

На додаток. Ще одна проблема, про яку писала редакторка відділу економіки ZN.UA Юлiя Самаєва в статті "Держрезерв вичерпано", у 2020 році виявилося, що Державний резерв України порожній. Людину, яка ініціювала та провела позапланові перевірки на держпідприємствах, що входять до Держрезерву, виявивши численні порушення, звільнено без зрозумілих підстав та будь-яких пояснень. 

Ще через рік у Держрезерві заявили про прострочені запаси зерна та відсутність фінансування.  Хоча ще у 2015 році уряд доручив Держрезерву освіжити запаси зерна, буквально продавши старе і купивши нове. Держрезерв вимогу виконав лише частково: старе продав, а от нового не закупив