UA / RU
Підтримати ZN.ua

З травня в Україні почнеться верифікація виплат, яку отримали українці, що реєструвалися як внутрішні переселенці - Лазебна

На першому етапі держава виходила з приниципу довіри.

До кінця квітня держава планує впорядкувати реєстрацію внутрішньо переміщених осіб (ВПО), та з травня розпочне верифікацію виплат, що були здійснені у якості допомоги українцям, які зареєструвалися як внутрішні переселенці. Про це заявила в бліцінтерв'ю ZN.UA міністр соціальної політики Марина Лазебна.

"На першому етапі будемо виходити з довіри. Ми для цього, до речі, збільшили можливості для інформування", - сказала вона.

Проте, за словами Лазебної, у травні держава вже матиме увесь необхідний обсяг інформації, для того, щоб здійснювати такі виплати з необхідною перевіркою даних.

"Уже з травня будемо змінювати підхід і таргетувати ВПО. Оскільки саме з травня почнуть включатися інші програми. Зокрема працевлаштування переселенців, надання тимчасового та постійного житла для тих, хто втратив домівку в тій-таки Бучі й не захоче повертатися додому. Усі програми, котрі зараз обговорюються в уряді, будуть прив'язані до банку даних, який наповнюємо ми. І це правильно. Щоб держава розуміла масштаби проблеми та обсяги необхідної допомоги", - наголосила Лазебна.

Вона уточнила, які обставини враховуватимуться державою при верифікації переселенців.

"Одним людям усе ще нікуди повернутися — не припиняються бойові дії, а в містах мешкання інших хоч уже тихо, проте їхнє житло зруйноване. Ці люди однозначно залишаться у програмі держдопомоги на проживання. У травні в нас буде інформація, в тому числі й щодо зруйнованого житла, — зараз у "Дії" триває активна реєстрація громадян, які втратили свої домівки. Потім ми ці реєстри зістикуємо і вийдемо на справедливу підтримку тільки тих, хто справді її потребує", - сказала міністр.

За її словами, вже на сьогодні держава відійшла від шоку перших тижнів агресії РФ в Україні, і виходить на "нормальні темпи реєстрації, щоб люди не стояли тижнями в чергах, а працівники у ЦНАПах не гарували цілодобово".

"Вже бачимо, що ситуація змінилася, ось-ось вирівняється. У живій черзі ЦНАП залишаться тільки ті, хто з різних причин (немає смартфона, закордонного паспорта тощо) не може зареєструватися в "Дії"", - сказала Лазебна.

"Наше завдання-мінімум — до кінця квітня закінчити виплати за березень-квітень. А ось коли настане травень, ми продовжимо реєстрацію вже без аврального режиму і розпочнемо верифікацію виплат. На них підуть не всі. Логічно, що ті, хто повернеться додому, не зможуть претендувати на допомогу від держави, мета якої — забезпечити людині дах над головою, доки вона не вдома", - додала вона.

За її словами, на сьогодні держава вже відстежує "соціальний портрет" ВПО. І якщо знадобиться, запропонує й інші програми підтримки.

"Запропонуємо й інші програми підтримки, ще більш адресні, що важливо в умовах воєнного стану та обмежених ресурсів. Наприклад, сім'ям ВПО із дітьми або іншим найбільш уразливим групам, а не умовному працездатному громадянинові, який не хоче реєструватися в центрі зайнятості, шукати роботу. Кабмін, природно, комплексно враховує питання переміщення: і з погляду допомоги людям, їх працевлаштування, і з погляду запуску економіки, логістики та допомоги громадам, у яких виявилося набагато більше людей, ніж живе зазвичай. Над цими програмами працює більшість міністерств", - зазначила вона.

Також, за словами міністра, є й категорія внутрішньо переміщених осіб, які не претендують на допомогу.

"Ось є випадки, коли люди реєструються, не подаючи заявки на виплати на проживання від держави. Навіщо вони реєструються? Тому що громади або господарі, які їм надали притулок, можуть отримати компенсацію на оплату комунальних послуг. Це ще одна державна програма. Тобто від головного — від реєстру ВПО — має йти все інше", - наголосила вона.

З травня, за її словами, допомога на проживання залишиться тільки для двох категорій. Перша — люди, що перемістилися з територій, які Мінреінтеграції спільно з Міноборони та ОДА визначать як території, де тривають бойові дії або де високий ризик бойових дій. Цей список регулярно переглядатиметься залежно від фактичної ситуації.

Друга категорія — люди, у яких зруйноване житло. Їм продовжать виплачувати допомогу на проживання, навіть якщо вони повернуться у свій населений пункт. Для всіх інших — реєстрація ВПО може залишитися, але виплати на проживання — ні.

Також, Лазебна додала, що реєстрацію внутрішньо переміщених осіб держава по суті розпочала з середини березня.

Нагадаємо, до 24 лютого як ВПО були зареєстровані 1 мільйон 400 тисяч українців. Однак відразу після початку широкомасштабного вторгнення почалася реєстрація переселенців нової хвилі.

У Мінсоцполітики вже готові називати більш менш точні дані щодо кількості людей, які держава визнала як внутрішньо переміщених осіб після 24 лютого. На сьогодні підтверджені дані вже понад двох мільйонів осіб.

Також 4 млн 200 тисяч українців під час війни виїхали за кордон. Держава продовжуватиме платити їм соціальні виплати. Проте, на допомогу як внутрішньо переміщені особи вони права не мають. З указаної категорії громадян допомогу від держави отримують лише особи, які повертаються в Україну, але не повертаються на своє постійне місце проживання. Перебуваючи в іншій державі — вони реєструються там. У переважній більшості країн вони можуть одержати підтримку від держав, що їх приймають. Включно із житлом, медичною страховкою, допомогою та правом працювати.