UA / RU
Підтримати ZN.ua

«Запроваджуйте – і все»: Зеленський висловився про заміну податку на прибуток податком на виведений капітал

За словами Саакашілі Зеленський беззастережно підтримав введення податку на виведений капітал.

Президент Володимир Зеленський допустив можливість заміни податку на прибуток податком на виведений капітал, «якщо це поліпшить життя людей». Він підкреслив, що в разі готовності до цієї реформи, її треба впроваджувати повноцінно і без застережень.

«Будь-яку реформу, якщо ви не готові впроваджувати, – не треба її чіпати. Мені здається, що якщо ми запроваджуємо податок на виведений капітал, то запроваджуйте. Запроваджуйте – і все. Якщо він поліпшує життя людей – треба запроваджувати. Без цих «вправо», «вліво», «трішки», «спробуємо». Мені так здається". Мені так здається » – заявив Зеленський на засіданні Національної ради реформ у вівторок, 30 червня.

Після обговорення попередньої версії відповідного законопроекту учасники засідання домовилися продовжити роботу над документом «для його вдосконалення», повідомляє пресслужба Офісу президента.

Голова виконавчого комітету Нацради Міхеїл Саакашвілі розцінив слова президента як свідчення його беззастережної підтримки податку на виведений капітал.

«Замість податку на прибуток, який абсолютно корупційний, вводиться податок на виведений капітал - це було підтримано президентом Зеленським. І він сказав дуже чітко: ніяких напівзаходів і ніяких половинчастих рішень - треба допомогти українській економіці", - заявив Саакашвілі на брифінгу за підсумками засідання.

«Треба брати ризики, щоб допомогти економіці - дуже сподобалася концепція президента», - додав він.

Читайте також: Порошенко знову публічно підтримав заміну податку на прибуток податком на виведений капітал

У липні 2018 року президент Петро Порошенко вніс законопроект про податок на виведений капітал (ПнВК) до Ради, однак процедура його узгодження в профільному комітеті затягнулася.

Перед цим у березні Порошенко відклав подання законопроекту про податок на виведений капітал, хоча перед цим публічно обіцяв внести його до Ради як невідкладний. Рішення президента на Банковій пояснили позицією МВФ, якому був потрібний додатковий час для вивчення законопроекту, затвердженого Кабміном ще в жовтні 2017 року.

Незабаром МВФ вказав на можливість введення податку на виведений капітал за наявності компенсаторів втрат бюджету у зв'язку з відмовою від податку на прибуток.

Однак, коли в грудні Верховна Рада розглядала внесення змін до Податкового кодексу, законопроект про ПнВК так і не було винесений на голосування.

Податок на прибуток є одним з найбільш складних в адмініструванні та корупціогенних податків в Україні. В Адміністрації президент підрахували, що відмова від нього призведе до скорочення бюджетних надходжень на 30 мільярдів гривень у перший рік. У той же час, заміна податку на прибуток податком на виведений капітал має привести до скорочення корупції в ДФС, стимулювати інвестиції та створення нових робочих місць.

Детальніше про запровадження податку на виведений капітал (розподілений прибуток) і відмову від податку на прибуток, їх адміністрування та вплив на українську економіку читаєте у матеріалі Юлії Самаєвої "Прибуткові страсті" і Данила Гетманцева "Ілюзії податку на виведений капітал" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна.