UA / RU
Підтримати ZN.ua

Відпустка за графіком: чи має право роботодавець виплати «відпускні» після виходу працівника на роботу

Роз'яснення дали у Держпраці.

В Україні трудові відносини між роботодавцем та працівником в умовах воєнного стану регулюються відповідним законодавством. Влітку багато працівників йде у відпустку з графіком. Бувають випадки, коли роботодавець не виплачує «відпускні» після виходу працівника у відпустку. Фахівці Північно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці розповіли, чи правомірні такі дії роботодавця.

Чи можуть працівникам виплачувати «відпускні» після відпустки

Фахівці підкреслили, що відповідно до вимог частини 1 статті 21 Закону України «Про відпустки» та частини 5 статті 115 КЗпП України, заробітна плата працівникам за весь час щорічної відпустки виплачується до початку відпустки, якщо інше не передбачено трудовим або колективним договором.

Читайте також: Трудовий договір: що робити, якщо працівник не погоджується на певні умови

«Таким чином заробітна плата за весь час відпустки у загальному  випадку повинна бути виплачена не пізніше моменту початку відпустки. Моментом початку відпустки доцільно вважати нуль годин нуль хвилин першого календарного дня відпустки, зазначеного у рішенні про її надання», – йдеться у повідомленні.

При цьому, трудовим або колективним договором можуть бути встановлені інші умови здійснення такої виплати. Закон прямо не визначає заборони можливості визначення у колективних чи трудових договорах термінів виплати, що припадають на період після початку відпустки.

Читайте також: Декретна відпустка: коли необхідно повідомити роботодавця про достроковий вихід з неї

Водночас відповідно до статті 9 КЗпП умови договорів про працю, які погіршують становище працівників порівняно з законодавством України про працю, є недійсними.

Фахівці зазначили, що як правило, умови, в тому числі договорів про працю, щодо відтермінування належних працівникові виплат на більш пізній момент вважаються гіршими у порівнянні з умовами виплати їх у гарантований законодавством термін або раніше.

Раніше ми писали, чи зараховується до стажу працівника період мобілізації для щорічної відпустки.