UA / RU
Підтримати ZN.ua

Відкриття земельного ринку: у Мінагрополітики розповіли, як перевірятимуть покупців землі

Міністр аграрної політики Роман Лещенко заявив, що сьогодні уряд завершив формувати нормативно-правову базу для відкриття ринку землі.

Уряд 16 червня затвердив порядок перевірки покупців землі сільськогосподарського призначення. Міністр аграрної політики та продовольства Роман Лещенко заявив про те, що таким чином Кабмін завершив формування нормативно правової бази для роботи ринку землі. Він також пояснив, як відбуватиметься така перевірка.

“Без цієї постанови було б неможливо повноцінно з 1 липня запустити роботу ринку землі. Тепер Уряд фактично завершив формування базової нормативно-правової бази для цього. Українці зможуть у конституційний спосіб реалізовувати своє право на вільне розпоряджання своєю власністю”, – процитували Лещенка в Мінагрополітики.

За його словами, перевірка включатиме:

Для цього використовуватимуть кілька реєстрів:

Перевірятиме покупців орган, який реалізує державний контроль за використанням та охороною земель.

Лещенко також заявив, що сьогодні в Україні є достатньо сформована законодавча база, яка має забезпечити повноцінне функціонування обігу земель с/г призначення вже з 1 липня 2021 року.

Однак для повноцінного функціонування ринку землі ще потрібно прийняти законопроєкти, які вже ухвалені у першому читанні:

Читайте також: Конституційний суд відклав розгляд справи щодо ринку землі

Нагадаємо, на початку червня Верховна Рада розблокувала підписання закону №2195 про продаж землі на електронних аукціонах. Депутати провалили голосування за всі сім постанов про скасування документу.

Зазначимо, що закон №2195 є одним з тих, що завершує в Україні земельну реформу. Ще один документ з цього пакета Рада прийняла в кінці квітня. Йдеться про закон №2194, який передбачає передачу земель державної власності за межами населених пунктів в комунальну власність органів місцевого самоврядування. 

Про те, за якими сценаріями може розвиватися ринок землі в Україні, читайте у статті Романа ГоловінаРинок землі: звідки стартуємо і де фінішуємо?