UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україні може сформуватися кластер держслужби для «своїх», щоб пересидіти війну – експерт

З 19 липня і до завершення дії воєнного стану публічна служба в Україні перестала бути винятком із загальних трудових правил. Звільняти чиновників можна і у відпустці, і на лікарняному.

У зв’язку із введенням воєнного стану в Україні оновили законодавство щодо публічної служби. При цьому оновлення з’явилися не в законах «Про державну службу» та «Про службу в органах місцевого самоврядування», а у законі «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану», тобто чиновників і посадових осіб місцевого самоврядування, які несуть службу державі, прирівняли до працівників, які перебувають у трудових відносинах з приватноправовим характером. 

Які ризики для України несуть такі оновлення, особливо на фоні руйнування системи конкурсів під час пандемії (їх повернули формально), пояснює Вікторія Дерець у статті «Публічна служба. Ризики воєнної оптимізації».

Читайте також: Рада створила ТСК для перевірки порушень законодавства, що призвели до кризових явищ на енергоринку України

Авторка статті підкреслює, що з урахуванням наведених ризиків, ці зміни для публічних службовців не мають бути визнані прийнятною практикою і тим паче не повинні укорінитися і в повоєнний період із наступним їхнім внесенням до законів України «Про державну службу» та «Про службу в органах місцевого самоврядування».