UA / RU
Підтримати ZN.ua

У «Нафтогазі» заявили про укладання з бюджетниками 5 тисяч договорів із 12,5 тисяч необхідних

«Бюджетникам» НАК пропонує газ за ціною постачальника «останньої надії».

Кабінет міністрів, НАК «Нафтогаз України», Асоціація міст України (АГУ) та мери чотирьох обласних центрів підписали Меморандум про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері постачання теплової енергії та гарячої води в опалювальному періоді 2021/2022 років. Однак поки що НАК «Нафтогаз» не підписав і половини договорів з бюджетниками, передбачених меморандумом, пише Аліса Смішко у статті «Газ почім? А якщо поторгуємося?» для ZN.UA.

«У розпал укладання контрактів для ТОВ «ДПК «Нафтогаз Трейдинг» склалася неоднозначна ситуація із цінами на газ. Наприклад, для бюджетних організацій «Нафтогаз Трейдинг» ще у четвер пропонував фіксовану ціну на 15 місяців – 13,7 грн/кубометр. Але це без урахування ПДВ та вартості транспортування. З урахуванням ПДВ та плати за транспортування виходило, за розрахунками «Нафтогазу», вже 16,8 грн/кубометр», – нагадала авторка.

При цьому до підписання меморандуму мери вимагали для «бюджетників» ціну максимум 11,2 грн/кубометр, але так нічого й не досягли. Водночас у підписаному документі значиться лише ціна для населення та підприємств теплокомунальної енергетики.

«Змінити цифру — навіть ціну газу — у контрактах із «бюджетниками» нескладно, було б бажання. Важливо спочатку визначити, хто такі ці «бюджетники». В умовах децентралізації школи та дитячих садків, як і держпідприємства, — турбота муніципалітетів. Тобто це не «бюджетники» у чистому вигляді. А ось держконтори, а також лікарні, медичні установи згідно з ще медреформою Супрун — це «бюджетники». «Нафтогаз» нарахував таких 12,5 тисяч», – зазначила Смішко.

Вказано, що обсяг споживаного ними газу як для «Нафтогазу» загалом невеликий — 1,5 млрд кубометрів/рік. Тож насамперед НАК і возитися з ними не хотіла. Вони купували газ у інших постачальників. Але цієї осені ситуація кардинально змінилася. Багато постачальників, не витримавши зростання цін, пішли з ринку або відмовилися виконувати свої зобов'язання перед бюджетниками. От і довелося звертатися до «Нафтогазу». А вже НАК переадресувала їх до постачальника «останньої надії».

На жовтень та листопад у турборежимі, характерному для Верховної Ради, їм пропонують поза процедурою публічних закупівель підписати договори з ТОВ «Нафтогаз Трейдинг» щодо ціни газу того ж ТОВ, але як постачальника «останньої надії».

«Наприклад, населенню газ постачають по 7,4 грн, а бюджетним організаціям — по 16,8 грн/кубометр (з ПДВ та транспортуванням). Про це заявив голова «Нафтогазу» Юрій Вітренко 28 жовтня під час 7-го Українського газового форуму. За його словами, 16,8 грн/кубометр – це збалансована ціна середньострокових контрактів. Паралельно НАК працює і над довгостроковими контрактами – до 2023 року», – пояснила авторка.

Більше того, за словами Юрія Вітренка, для компанії не складе проблем щодня укладати плюс ще кілька сотень, а то й тисяч договорів із «бюджетниками», і що до 1 грудня вони впораються. Справлялися ж якось навесні з договорами з населенням (домогосподарствами), а їх було набагато більше — 1,3 млн. Хоча, за інформацією джерел ZN.UA, на початок листопада «Нафтогаз Трейдинг» уклав із «бюджетниками» навряд чи 1000 договорів на постачання газу. Однак у самій НАК цю інформацію заперечують, стверджуючи, що обслужили вже близько 5 тисяч договорів.

«Тут би тільки ринок не підкачав (це той випадок, коли він, ринок, вкрай потрібен «Нафтогазу»), — якщо ціни підуть униз, «бюджетники» можуть повернутися і до колишніх постачальників газу, якщо ті запропонують меншу ціну, ніж НАК. Така ймовірність існує, хоча сьогодні ніхто не візьметься спрогнозувати, як поведуться ціни на газ на єврохабах, а отже, і в Україні», – зазначила авторка.

Читайте також: Держаудитслужба зайшла на всі підприємства ТКЕ та зірвала один із пунктів газового меморандуму з місцевою владою – джерело

Нагадаємо 30 вересня представники місцевого самоврядування та уряд підписали Меморандум про встановлення пільгової ціни на газ для населення (7,4 грн за куб), а також бюджетних установ (16,8 грн за куб з ПДВ). 

Що сталося в результаті? Замість ринку та адресної допомоги малозабезпеченим – держрегулювання, а не хеджування цін на опалювальний сезон. Формально прибрали механізм ПСО для теплокомуненерго. Реально перенесли відповідальність на місцеві бюджети. А «Нафтогазу» додатково пообіцяли виділити необхідні кошти (із спецфонду) — для закупівлі газу в Європі на випадок холодної зими.

При цьому мер Івано-Франківська заявив, що Меморандум не виконується, а низка областей оголосили про надзвичайну ситуацію (НС) в зв'язку з цінами на газ. У відповідь президент України Володимир Зеленський заявив, що «в Україні достатньо запасів газу», переклавши відповідальність на місцеву владу. А прем'єр-міністр Денис Шмигаль назвав НС «технічним питанням» для якнайшвидшого виконання Меморандуму.

Про бенефіціарів газової кризи і подробиці угоди Банкової і місцевої влади читайте в матеріалах Інни Ведернікової «Кабмін спровокував запровадження надзвичайної ситуації в регіонах через газ» і «Тарифний меморандум замість «тарифного майдану»?» у ZN.UA.