UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Мінрегіоні заявили про початок процесу реструктуризації заборгованості підприємств теплокомуненерго та зняття арештів з рахунків

Розпочато формування Реєстру відповідних підприємств, які беруть участь у процедурі врегулювання заборгованості.

Міністерство розвитку громад та територій почало роботу щодо внесення до Реєстру підприємств теплопостачальних та теплогенеруючих організацій, компаній централізованого водопостачання та водовідведення, які беруть участь у процедурі врегулювання заборгованості. Наступним кроком має стати підписання договорів про реструктуризацію заборгованості, заявила заступниця голови Мінрегіону Наталія Хоцянівська.

«Реструктуризація заборгованості ТКЕ та ВКГ є однією з умов, які передбачені в Меморандумі щодо сталого проходження опалювального сезону. Минулого тижня Уряд прийняв постанову, якою створено передумови для зняття арештів з рахунків підприємств та повноцінної роботи у цьому напрямі. Найближчим часом будуть укладені договори реструктуризації боргів за спожиті енергоносії», — процитували Хоцянівську у пресслужбі Мінрегіону. 

У відомстві також зазначили, що документи для включення в реєстр приймаються у два етапи. Під час першого прийматимуться документи підприємств, рахунки яких арештовано та відповідно до яких діє активне виконавче провадження. Цей етап триватиме до 29 жовтня 2021. Другий етап триватиме до 3 листопада. У цей період документи прийматимуть від решти підприємств.

Читайте також: АМУ просить уряд прискорити виділення субвенцій громадам для проходження опалювального сезону

Нагадаємо 30 вересня представники місцевого самоврядування та уряд підписали Меморандум про встановлення пільгової ціни на газ для населення (7,4 грн за куб), а також бюджетних установ (16,8 грн за куб з ПДВ). Напередодні мер Івано-Франківська заявив, що Меморандум не виконується, а низка областей оголосили про надзвичайну ситуацію (НС) в зв'язку з цінами на газ.

У відповідь президент України Володимир Зеленський заявив, що «в Україні достатньо запасів газу», переклавши відповідальність на місцеву владу. А прем'єр-міністр Денис Шмигаль назвав НС «технічним питанням» для якнайшвидшого виконання Меморандуму.

Про бенефіціарів газової кризи і подробиці угоди Банкової і місцевої влади читайте в матеріалах Інни Ведернікової «Кабмін спровокував запровадження надзвичайної ситуації в регіонах через газ» і «Тарифний меморандум замість «тарифного майдану»?» у ZN.UA.