UA / RU
Підтримати ZN.ua

Швейцарський Нацбанк підвищив відсоткову ставку вперше за 15 років

Проте ШНБ (Swiss National Bank) заявив, що загальні економічні перспективи Швейцарії залишаються загалом позитивними.  

Швейцарський ЦБ несподівано підвищив на піввідсотка ставку рефінансування і це сталося вперше за 15 років. Тим самим, регулятор намагається знизити інфляційний тиск на економіку Конфедерації, повідомляє swissinfo.ch.

Швейцарський національний банк заявив у четвер 16 червня 2022 року про підвищення базової ставки рефінансування з -0,75% до -0,25%.

Цей крок став першим підвищенням ставки ШНБ, починаючи аж з вересня 2007 року. Тим не менш, у Швейцарії відсоткові ставки, на відміну від емітентів більшості країн світу, залишаються негативними - цей захід є елементом комплексних зусиль ШНБ щодо збереження контролю над зростанням курсу швейцарського франка.

Читайте також: Уолл-стріт: гірше, ніж на початку пандемії

«Посилення грошово-кредитної політики спрямоване на протидію інфляції у Швейцарії. Не можна виключати, що в найближчому майбутньому буде потрібне і подальше підвищення облікової ставки», — йдеться у заяві банку. ШНБ заявив також, що продовжуватиме стежити за вартістю франка і що він готовий проводити інтервенції на валютному ринку, щоб зберегти контроль над валютою. На тлі новин про зміну процентної ставки франк дещо зміцнився по відношенню до інших валют.

За фактом інфляція у Швейцарії нині становить 2,4% і, таким чином, вона перевищує цільовий показник Швейцарського національного банку – не більше ніж 2%».

Вочевидь, що це рішення ЦБ Швейцарії відбулося за підвищенням ставки рефінансування на 0,75%, зробленим Федеральної резервної системою США (американський ЦБ).

Ставка рефінансування Нацбанку України з 2 червня становить 25%.