UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія готує мультикризу в світі: які сценарії доступні Кремлю

Продовольча криза в країнах Африки та роздмухування сценарію "холодомору" в Європі - це частини великого задуму Росії.

Найближчими тижнями Росія намагатиметься реалізовувати сценарій мультикризи для колективного Заходу. Про це пишуть Михайло Гончар та Денис Вінський у статті для ZN.UA - "ТурбоАтака "Газпрому": чим вона загрожує Європі й Україні".

"Проглядається далекосяжний план — мультикризовий сценарій. На додаток до продовольчої кризи в країнах Африки Росія хоче роздмухати сценарій "холодомору" у Європі, який не спрацював минулої зими", - йдеться в статті.

Пыдкреслюэться, що оскільки США і НАТО проявляють легкодухість у питанні військового розблокування Чорного моря, то в Кремлі вважають, що таку ж легкодухість Німеччина та ЄС проявлять і на газовому фронті. Тим більше що "рублевий ультиматум" Кремля, хай і не повною мірою, але спрацював. Це додає йому впевненості в тому, що й далі слід іти шляхом підвищення ставок і шантажу.

Для більшої переконливості Кремль може:

"Чи вдасться сценарій мультикризи? Ні в Кремлі, ні в "Газпромі" впевненості в цьому немає, але алгоритм зловмисних для енергетичної безпеки ЄС та України дій уже проглядається. Блеф, зондаж, маскування — ці методи з арсеналу ФСБ із часів КДБ і НКВС уже в дії, незабаром знову побачимо, як працюють шантаж і провокація", - наголошують автори статті.

Нагадаємо, наразі Росія намагається створити враження щодо проблем з "Північним потоком-1". Для цього запущений сценарій начебто одночасної поломки чотирьох турбін Siemens. У це не вірить жоден фахівець. Але це не заважатиме Росії зупинити газопровід у розпал закачки газу в європейські газосховища.

Далі Росія з великою ймовірністю оголосить, що зупинений назавжди внаслідок санкцій "Північний потік-2" - це єдиний порятунок від "холодомору" в Європі.