UA / RU
Підтримати ZN.ua

Прибутки нафтогазових компаній США потроїлися за президентства Байдена, хоча галузь його критикує — FT

Це суперечить аргументам республіканців, які стверджують, що адміністрація Байдена задушила галузь.

Прибутки найбільших нафтогазовидобувних компаній США майже потроїлися за президентства Джо Байдена, попри те, що галузь критикує "ворожу" політику адміністрації чинного лідера і попереджає, що другий його термін буде "катастрофічним" для сектору.  Про це пише FT.

Читайте також: Видобуток нафти в США зріс до нового рекорду

Десять найбільших за вартістю операторів США, які цього тижня завершать звітувати про свої прибутки за 2023 рік, за перші три роки президентства Байдена накопичили сукупний чистий дохід у $313 млрд, порівняно зі $112 млрд за той самий період часів Дональда Трампа у Білому домі. 

Сукупна ринкова капіталізація групи, до якої входять ExxonMobil, Chevron, ConocoPhillips, EOG, Pioneer Natural Resources, Occidental Petroleum, Hess, Devon Energy, Diamondback Energy і Coterra Energy, підскочила на 132% за цей період до понад $1,1 трлн порівняно з падінням на 12% за перші три роки президентства Трампа. Їхні показники за 2023 рік базуються на звітах про прибутки, за винятком компанії Devon, яка оприлюднить дані четвертого кварталу пізніше.

Видобуток у США б'є рекорди за останні роки: у листопаді минулого року видобуток нафти сягнув безпрецедентних 13,3 млн барелів на день, а природного газу вперше перевищив 105 млрд кубічних футів на день. Минулого року країна обігнала Катар і стала найбільшим експортером скрапленого природного газу у світі.

Такі показники за часів Байдена підкреслюють обмежену роль Білого дому в диктуванні долі сектору. Нещодавнє зростання прибутків частково зумовлене повномасштабним вторгненням Росії в Україну, яке призвело до підвищення цін на нафту й газ. Потужний відскок світового попиту на енергоносії з глибини шоку від пандемії COVID-19 у 2020 році також підтримав ціни. Ціна еталонної марки американської нафти West Texas Intermediate у середньому становила близько 80 доларів за барель протягом перших трьох років президентства Байдена, порівняно з 58 доларами за барель за часів Трампа.

Це суперечить аргументам республіканців, які стверджують, що адміністрація Байдена задушила галузь, і страшним попередженням про те, що перемога демократів на президентських виборах у листопаді поставить під загрозу енергетичну безпеку США. 

Байден проводив передвиборчу кампанію, акцентуючи увагу на найбільш амбітній кліматичній платформі серед усіх президентів США в історії, пообіцявши очолити "відхід від нафти". Вступивши на посаду, він провів низку заходів, які розлютили галузь - від тимчасового призупинення нових договорів оренди на видобування викопного палива на державних землях до зупинки будівництва трубопроводу Keystone XL. 

Читайте також: Санкції США зупинили поставку криголамів для російського заводу СПГ в Арктиці

Однак за час свого перебування на посаді він дещо змінив початкову риторику, закликаючи галузь видобувати більше, щоб протистояти високим цінам на видобуток, і заохочуючи експорт скрапленого природного газу, щоб зупинити енергетичну кризу в Європі. 

"Щоб придушити інфляцію, Байден підтримав рекордні обсяги видобутку, щоб утримати ціни на нафту і газ на низькому рівні, навіть віддаючи перевагу збільшенню експорту газу для допомоги ЄС. Ви не можете зробити краще, ніж це, як президент-демократ", - сказав колишній радник з питань клімату в адміністрації Білла Клінтона Пол Бледсо.

Проте кампанія Байдена неохоче розповідала про успіхи галузі, побоюючись негативної реакції з боку прогресивного крила Демократичної партії, і поспішала критикувати операторів.

Коли у 2022 році ціни на нафту різко зросли, президент США розкритикував компанію Exxon за те, що вона заробляє "більше грошей, ніж Бог". Минулого року адміністрація запровадила суворі обмеження на офшорний лізинг, а в січні призупинила видачу дозволів на будівництво нових СПГ-терміналів, що розлютило лідерів галузі.

Виконавчий директор Американського інституту нафти (API) Майк Соммерс заявив, що успіх нафтогазовидобувних компаній за останні три роки відбувся всупереч "ворожій" політиці президента, яка, якщо її не зупинити, підірве енергетичну безпеку країни. 

"Хоча ви не бачите впливу прямо зараз, вони сіють насіння, яке, на мою думку, призведе до зниження видобутку в майбутньому. Щотижня ми бачимо нові правила за цієї адміністрації, які, на мою думку, можуть бути дуже шкідливими", - сказав Соммерс.

Цього місяця API подав до суду на адміністрацію Байдена через рішення обмежити офшорний лізинг, що свідчить про посилення реакції галузі проти її кліматичної та енергетичної політики.

Трамп і його довірені особи зробили підтримку нафтогазової галузі основною частиною своєї передвиборчої кампанії, стверджуючи, що нещодавній успіх сектору ґрунтується на дерегуляційній політиці попередньої адміністрації. 

"Ми знаємо, що таке політика відстеження прибутків. Енергетична галузь пожинає плоди діяльності адміністрації Трампа", - сказала відомий донор Трампа і колишній посол США в Данії Карла Сендс.

Читайте також: Bloomberg показав наскільки знизилася нафтопереробка в Росії після ударів українських дронів по НПЗ

Насправді, за словами аналітиків, чинний президент має незначний вплив на короткострокові показники галузі. 

"Загалом, прибутки за певного президентства мають дуже мало спільного з тим, хто перебуває на посаді. Це скоріше фундаментальні речі. Я думаю, що наслідки виборів у Сполучених Штатах для енергетичної та кліматичної політики, ймовірно, будуть перебільшені та роздуті”, - сказав президент консалтингової компанії Rapidan Energy і колишній радник з питань енергетики Джорджа Буша-молодшого Боб Макнеллі.

Трамп пообіцяв зруйнувати значну частину кліматичного законодавства Байдена, якщо переможе в листопаді, що, на думку деяких аналітиків, може зашкодити репутації США за кордоном, а також вдарити по експорту енергоресурсів країни. 

"Перемога Трампа призведе до масштабного розриву зі світом щодо глобальної кліматичної політики, що, за іронією долі, посилить тиск громадськості на американський експорт, особливо в Європі", - сказав Бледсо. 

Попри деякі побоювання промисловості щодо Трампа та його програми проти вільної торгівлі, великі донори з нафтогазового сектору, як і раніше, здебільшого підтримують Республіканську партію. Згідно з дослідженням OpenSecrets, з початку виборчого циклу 2020 року республіканці отримали $126,4 млн донорських внесків на вибори від галузі, порівняно з $23,6 млн, які отримали демократи. 

Американський сланцевий магнат, мільярдер Гарольд Хемм, який є донором республіканців, заявив Financial Times, що перемога Байдена буде "катастрофічною" для галузі. Він вважає, що президент впроваджує політику, яка призведе до "смерті від тисячі порізів" для галузі, посилаючись на обмеження буріння на федеральних землях, паузу у видачі дозволів на експорт СПГ та жорсткіше регулювання.

"Якщо Трамп стане кандидатом, обраним на праймеріз, ми, безумовно, підтримаємо його... [перемога Байдена] була б катастрофічною", - сказав Хемм, який також надавав кошти на передвиборчу кампанію республіканським учасникам Ніккі Гейлі та Рону ДеСантісу.

Читайте також: Експорт російської нафти сягнув найвищого за майже чотири місяці рівня – Bloomberg

Запекла передвиборна боротьба між Байденом і Трампом драматично позначилася не лише на виділенні допомоги Україні, яка потерпає від російської агресії. Рішення Байдена про призупинення видачі ліцензій на незавершені та майбутні проєкти експорту скрапленого природного газу багато хто з експертів вважає передвиборним і популістичним. Але як це рішення вплине на світовий ринок і, головне, чи призведе до зростання поставок російського газу до Європи? Дізнайтеся відповіді на ці запитання у статті виконавчого директора Центру глобалістики “Стратегія ХХІ” Оксани ІщукЧи поверне Байден газове домінування Росії в Європі?”.