UA / RU
Підтримати ZN.ua

Партії не показали, куди витратили 1,5 мільярда гривень держбюджету – Чесно

При відсутності фінзвітності неможливо проаналізувати, як збираються та витрачаються кошти партій.

Парламентські політичні сили не відзвітували про те, куди витратили 1,5 мільярда гривень, які отримали з держбюджету. Про це повідомляє громадський рух "Чесно", заяви якого ґрунтуються на інформації сайту НАЗК і електронного реєстру звітності політпартій POLITDATA.

Однак, як відзначають в "Чесно", формально партії не порушують ніяких законів, хоча при цьому не дотримуються принципи прозорості. І незважаючи на це, в проект бюджету-2022 на фінансування партій передбачили рекордні 886 мільйонів гривень.

За даними "Чесно", кількість партій, які подають фінансові звіти, зменшується з початку 2020 року: за перший квартал 2020 року подала 251 партія, то за перший квартал цього року - 75, а за другий квартал - тільки 28 або 7,4% від загальної кількості зареєстрованих в Україні політичних сил (близько 380).

Відзначається, що при відсутності фінзвітів партій в українців немає доступу до критично важливої інформації про те, як збирають і витрачають гроші ті, хто керує країною.

Читайте також: «За ваші гроші»: проєкти за рахунок держбюджету повинні вказувати джерело фінансування — законопроект

Раніше в "Слугу народу" заявили, що на утримання партії щорічно витрачається з бюджету 345 млн грн. За п'ять років витратили 1 млрд державних грошей.

Як ми повідомляли раніше, партія "Слуга народу" подала фінансовий звіт за 3 квартал минулого року. Згідно з ним, в партії кандидатів в 40 разів більше, ніж донорів.

Про те, як депутати витрачають бюджетні кошти на свої округи, а потім піаряться на цих "досягненнях", читайте в статті Анатолія Бондарчука "Депутатський соцеконом: історія "зради" чи перемоги".